Головна Новини Суспільство медицина Сезон кліщів: як вберегтися від енцефаліту та хвороби Лайма
commentss НОВИНИ Всі новини

Сезон кліщів: як вберегтися від енцефаліту та хвороби Лайма

Енцефаліт і хвороба Лайма - найбільш небезпечні наслідки зустрічі з кліщами. В деяких випадках вони можуть закінчиться смертю

22 травня 2020, 10:23 comments2383
Поділіться публікацією:
Сезон кліщів: як вберегтися від енцефаліту та хвороби Лайма

З приходом тепла в Україні активізувалися кліщі. Зустріч з ними, в кращому випадку, може обернутися дискомфортом, свербінням і неприємними відчуттями після укусу, в гіршому — небезпечними енцефалітом та хворобою Лайма. Про симптоми і способи профілактики пише ВВС.

Найголовніша профілактика енцефаліту та хвороби Лайма — це спробувати уникнути зустрічі з кліщами зовсім. Для цього, вирушаючи на прогулянку в парк або ліс, слід надягати одяг, який буде максимально закритим. Що стосується кольору, то краще зупинитися на білому одязі. На ньому помітити дрібну комаху буде набагато простіше. Повернувшись з прогулянки, слід ретельно оглянути всі речі і своє тіло.

Також завжди слід брати спеціальні захисні засоби від кліщів. Це можуть бути аерозолі або мазі.

Якщо ж зустрічі з кліщем уникнути не вдалося і він вас вкусив, то, в першу чергу, зверніть увагу на такі симптоми, як підвищення температури, втома, почервоніння і ломота в тілі. Навіть якщо їх немає, але кліщ вас все ж таки вкусив, зверніться до травмпункту. Там допоможуть витягнути кліща правильно. Якщо немає такої можливості, комаху потрібно спробувати витягнути самому. Це можна зробити, обернувши пальці марлевою серветкою. Кліща варто тягнути повільно розгойдуючи в сторони. Найважливіше, щоб він вийшов повністю і в рані не залишилося якихось фрагментів. Потім комаху можна віднести до лабораторії, де з'ясують, чи є він переносником інфекції чи ні.

Симптоми кліщового енцефаліту наступні: висока температура, нездужання, головний біль, блювання та безсоння.

Хвороба Лайма про себе сигналізує свербежем, висипами, високою температурою, болем у тілі, ознобом.

Якщо після прогулянки у лісі чи парку з'явилися схожі симптоми, необхідно одразу ж звертатися до лікаря.

Раніше "Коментарі" розповідали про поради екс-міністра охорони здоров'я Уляни Супрун щодо того, що робити, якщо вас укусив кліщ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!