Головна Новини Суспільство релігія Різдво в Україні і світі: чому відрізняються дати святкування
commentss НОВИНИ Всі новини

Різдво в Україні і світі: чому відрізняються дати святкування

Чому православні і католики відзначають різдво з двотижневої різницею

24 грудня 2019, 22:52 comments3717
Поділіться публікацією:
Різдво в Україні і світі: чому відрізняються дати святкування

Католики і православні християни відзначають Різдво 25 грудня. Щоправда одні це роблять за григоріанським календарем, а інші – за юліанським. До першим відносяться країни заходу, а до других такі країни як Росія, Грузія, Сербія, Україна та інші країни.

Як календар впливав на Різдво

Юлій Цезар (100 – 44 рр. до н. е.) запровадив календар, який був схожий на сучасний і пізніше дістав назву юліанського. Через багато років з'ясувалося, що календар не точний і насправді Земля обертається навколо Сонця на 12 хвилин повільніше, ніж передбачалося. В результаті Різдво стало все більше наближатися до весни, а Пасха – до літа. Протягом 1500 років календар відстав на 10 днів.

У 16 столітті папа Римський Григорій XIII вирішив, що це потрібно виправити і почав реформ в календаря. Він розпорядився деякі роки, які раніше вважалися високосними, визнати не високосними і зменшив різницю до 26 секунд в рік. Для того, щоб компенсувати "втрачене" час він вирішив пропустити 10 днів. В результаті, в жовтні 1582 року 4 числом відразу послідувало 15-е. Новий календар у підсумку отримав назву "григоріанський".

Новий календар сприйняли далеко не у всіх країнах світу і деякі з них продовжили користуватися юліанським, в тому числі і Україна, яка на той час входила до складу Російської імперії, яка, в свою чергу, відмовилася сприймати нововведення католиків.

Різдво в Україні: у побуті один календар, в православ'ї – інший

Після революції Українська Народна Республіка перейшла на григоріанський календар. Також його впровадили і більшовики. Але церква відмовилася підтримати комуністів і залишила собі юліанський календар.

У підсумку люди стали жити за григоріанським календарем (новому стилем), а православна церква до сьогодні використовують юліанський календар (старий стиль).

Через роки неточність юліанського календаря посилилася і на сьогоднішній день розбіжність складає 13 днів. І, в результаті, виходить, що Різдво і православні, і католики відзначають одне число – 25 грудня, але вважають цей день по-різному.

Виходить, коли у католиків настає Різдво 25 грудня, у православних на юліанському календарі ще тільки 12 грудня і православним і греко-католикам в нашій країні доводиться чекати ще 13 днів перед тим, як відзначати свято. І коли на григоріанському календарі у нас вже 7 січня, на юліанський (православний) лише 25 грудня.

Крім того, варто відзначити, що неточність юліанського календаря рухається далі і вже в 2100 році православним доведеться відзначати Різдво 8 січня.

Раніше "Коментарі" писали, що більша частина українців не підтримують ідею про перенесення Різдва на 25 грудня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!