Головна Новини Суспільство релігія Українська влада не заборонила відвідувати храми на Великдень: плюси і мінуси такого рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська влада не заборонила відвідувати храми на Великдень: плюси і мінуси такого рішення

Експерти проаналізували рішення української влади про дозвіл українцям відвідувати храми на Великдень, не дивлячись на загрозу спалахів коронавірусу

17 квітня 2020, 17:25 comments3450
Поділіться публікацією:
Українська влада не заборонила відвідувати храми на Великдень: плюси і мінуси такого рішення

Експерти оцінили для видання "Коментарі" рішення української влади не забороняти відвідування храмів у Світле Воскресіння (Пасха), хоч це і може призвести до прискорення поширення коронавірусної інфекції.

"Право на віру в людини таке ж, як на все інше"

Політолог аналітичного центру ІНПОЛІТ Микита Трачук вважає, що забороняти віруючим збиратися в церквах – дуже складне рішення. Тому влада на нього і не пішла.

"Право на віру в людини таке ж, як на все інше. Адже право на медобслуговування і на купівлю продуктів українцям зберегли, чи не так? А віра, літургії у храмах – це їжа духовна, священик – цілитель людських душ. Багато хто не розділяють такої думки, але для мільйонів людей це так і є, – підкреслює Трачук. – Неможливість ходити в храми, слухати служби, молитися і причащатися викликає в людях стрес. Я не настільки воцерковлений, однак і сам відчуваю якийсь душевний дискомфорт тому, що не можу відвідати храм".

Разом з тим, зазначає політолог, не можна не визнати: церкви сьогодні – один з головних епіцентрів розповсюдження захворювання.

"І люди, які відвідують їх, на жаль, знаходяться у групі ризику, – продовжує Микита Трачук. – І навіть багато священиків не оцінюють коронавірус всерйоз. Це неправильний підхід".

Правильним ж експерт вважає те, що влада домовилася з основними конфесіями про онлайн-богослужіння.

"Їх будуть дивитися, згідно з опитуваннями, переважна більшість українців. Тим не менш, певна кількість людей все ж прийде на службу – і заборонити їм це важко, ось такий парадокс демократії, – говорить Трачук. – У МВС пообіцяли, що будуть присутні близько усіх храмів та складати протоколи на тих, хто порушує соціальну дистанцію. У храмі одночасно можуть служити літургію не більше 10 людей, простим мирянам вхід заборонено. Лише після літургії люди зможуть увійти в церкву – по дві людини. Це – оптимальний варіант. Компромісніше, напевно, вже просто нікуди. Тим не менш, я прогнозую натовпи в багатьох церквах. Поліції банально не вистачить. Дай Бог, це не спровокує новий спалах епідемії. Хоча факти говорять про можливість зворотного".

Експерт засуджує чиновників і депутатів, які скористалися коронавірусом для того, щоб проявити "войовничий атеїзм".

"В цілому, комунікаційно влада зробила все: застерігала, просила, переконувала віруючих залишитися вдома, – підкреслює Трачук. – Я слідкуватиму проханню президента і великодню літургію буду дивитися онлайн. Закликаю всіх утриматися від походів до церкви заради нашого спільного блага. Але якщо людина вирішить йти – ніхто не має права заборонити їй".

"Способи захисту від можливих спалахів інфекції могли б бути більш жорсткими"

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко зазначає, що низка релігійних закладів Російської православної церкви в Україні, дійсно, стали осередками поширення коронавірусної інфекції. Йдеться, зокрема, про Києво-Печерську лавру. Втім, на Заході України також є подібні випадки.

"Тотальна заборона на відвідування релігійних об'єктів влада, дійсно, вводити не зважилася, – зазначає експерт. – Віруючих, які все ж мають намір прийти до храмів, просто закликали дотримуватися певних дистанційних норм, дотримуватися санітарно-епідеміологічних рекомендації. Але ми ж розуміємо, що чимало людей, у тому числі малокультурних, жодних санітарних норм дотримуватися не будуть".

На думку Матвієнка, способи захисту від можливих спалахів інфекції могли б бути більш жорсткими. Тим більше, що у нас – всеукраїнський карантин.

"Але тиск, перш за все, російської церкви, що має значне лобі в різних органах влади, не дав ввести жорстку заборону, – вважає експерт. – Втім, ще є час оголосити, що храми, хоча б у найбільш епидеміологічно неблагополучних областях, не можуть бути відкриті через карантин".

"Слід вживати жорстких заходів – і не допускати прихожан до храмів"

Експерт у сфері права і політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко підкреслює, що українська влада, зокрема, президент, понадіялися на почуття відповідальності церковних лідерів.

"Були проведені відповідні переговори з Радою церков. Викладено прохання не проводити богослужіння за участі парафіян. Обмежитися іншим форматом, онлайн-режимом, – зазначає експерт. – Абсолютна більшість релігійних організацій, що діють в Україні, пішли назустріч. На жаль, заклик проігнорувала УПЦ Московського патріархату, що вже призвело до негативних наслідків для життя та здоров'я громадян".

Михайло Дяденко впевнений, що слід вживати жорстких заходів – і не допускати прихожан до храмів.

"Можливо, для цього слід видати відповідну постанову уряду, як це було у випадку з рядом підприємств, яким заборонена діяльність на період карантину", – підкреслює експерт.

Раніше "Коментарі" писали, де і коли дивитися святкові богослужіння.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!