Через глобальне потепління зникне багато продуктів

Вчені повідомляють, що є велика небезпека втратити нам звичні продукти

У минулому році європейці раділи спеці, адже приблизно півтора місяця навіть в холодних Ірландії і Шотландії стовпчик термометра не опускався нижче 30 градусів. Однак в результаті такої погоди стався неврожай деяких продуктів. Виною цьому стали як морози, так і глобальне потепління.

За словами вчених, зміни клімату загрожують зникненням звичних нам продуктів - від картоплі і бананів до морепродуктів і оливкового масла.

Спочатку зникнуть кава і чай. Вирощування рослин вимагає стабільної температури, хороших опадів і тропічного клімату. Однак вже до 2050 року територія для вирощування чаю і кави скоротитися в 2 рази. Зокрема за останні 50 років в основному постачальнику кавових зерен - Танзанії - врожайність скоротилася в два рази.

Коньяк, віскі і пиво - теж на межі зникнення. У Франції вже 6 століть роблять коньяк з винограду Уньі-блан або треббіано, закочуючи його в дубові бочки. Однак підвищення температури в літній сезон робить виноград солодшим і він не підходить для виробництва коньяку. Існує ймовірність, що вже через 50 років напій перестануть виробляти.

Шоколад і арахіс також незабаром може зникнути. Екстремальна спека порушує клімат при вирощуванні какао. Будь-які зміни призводять до неврожаю. Вже до 2030 року вирощувати шоколадні дерева стане невигідним. Тільки за 40 років площа полів для вирощування какао скоротилася на 40%.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", учені розповіли про небезпеку роботи в нічні зміни.