Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені створили штучний язик, який здатний розрізняти смаки
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені створили штучний язик, який здатний розрізняти смаки

Вчені розробили штучну шкіру, штучні очі і навіть розробляють штучний «мозок» для військових США. Тим часом дослідники з Університету Глазго працювали над штучним язиком для простої мети— дегустації віскі.

30 серпня 2019, 20:10 comments2958
Поділіться публікацією:
Вчені створили штучний язик, який здатний розрізняти смаки

Творці описують свій винахід в журналі Королівського хімічного товариства Nanoscale.

Це не перший у світі штучний язик, але перший єдиний механізм, виготовлений з використанням двох типів нанорозмірних металевих "смакових рецепторів". Його функція, дозволяє йому пробувати віскі і визначати всі його якості.

"Ми називаємо це "язиком", тому що він діє аналогічно людському — він не може ідентифікувати окремі хімічні речовини, які відрізняють смак кави від яблучного соку, але він може легко визначити різницю між цими складними хімічними сумішами", — говорить автор Alasdair Кларк зі Школи Інженерії Університету Глазго в своїй заяві.

Отже, як саме це працює? Він використовує оптичні властивості золота й алюмінію. Субмікроскопічні шматочки металів сплетені разом, щоб сформувати шаховий малюнок.

Майстерно розташовані шматочки золота й алюмінію є штучними смаковими рецепторами, яких на імітації приблизно в 500 разів менше, ніж на людському аналогу.

Вражає, що пристрій здатний "скуштувати" відмінності між напоями з точністю понад 99 відсотків. Він не тільки може зрозуміти відмінності віскі Glenfiddich і Glen Marncoch, а також ідентифікує вік напою.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", російські експерти провели соціологічне опитування серед роботів.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!