Головна Новини Суспільство Наука та освіта Примарні краби вміють гарчати животом - вчені
commentss НОВИНИ Всі новини

Примарні краби вміють гарчати животом - вчені

Біологи з'ясували, що краби удосконалили свій механізм оборони і навчилися гарчати животом - таким чином вони відлякують агресорів

11 вересня 2019, 21:00 comments1932
Поділіться публікацією:
Примарні краби вміють гарчати животом - вчені

У дослідженні, опублікованому в працях Королівського товариства Bеликобританії, йдеться про те, що примарні краби, як і багато інших ракоподібних, заповнюють недолік зубів у роті, незвичайним шлунковим млином — для подрібнення та обробки їжі. Однак автори виявили, що вони також використовують ці зубоподібні штуки, щоб гарчати під час агресивних зіткнень, коли їх клешні зайняті. Експерти кажуть, що це перший доказ того, що тварина використовує звуки живота для спілкування.

Під час вивчення квадратів Ocypode провідний автор Дженніфер Тейлор з Інституту океанографії Скріппса і його колеги помітили, що, окрім типових агресивних звуків, які краби видавали завдяки клешням, вони, схоже, навчилися чомусь новому.

"Ми змогли почути, як краби "гарчать" на нас, але побачити, як вони це роблять не вийшло", — сказав Тейлор Ньюзвік.

Команда виявила, що і самці, і самки видають "мелодію шлунка" тільки у ворожих умовах. Більшість крабів з готовністю махали своїми маленькими клешнями на самозванців, здійснюючи попереджуючий звук, створюваний потиранням їх "рук", які вистелені щетиною.

Щоб з'ясувати, звідки взявся другий "рик", вчені спочатку спробували зробити ендоскопію через рот. На жаль, краб розчавив його, тому вони використовували лазерну доплерівську віброметрію, неінвазивний інструмент, який вимірює вібрації без контакту, відображаючи лазери від поверхні. Найсильніші вібрації виходили зі шлункового району тіла крабів. Підозрюючи, що звук виходить від шлункового млина, вони зробили рентген і зуміли захопити шлунковий млин в дії.

Такий млин складається з трьох основних "зубів", кальцинованих пластинок, які труться один об одного, щоб розмолоти їжу.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, в чому особливість новинки від Apple IPhone 11 pro. Читайте за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!