Вчені спростували користь звички дрімати вдень

В новинах лікарі з університетської лікарні Лозанни у Швейцарії, пов'язують сієсту зі зниженням ризику серцевого нападу та інсульту, але відразу ж повідомляють про «підводні камені» цієї теорії

Згідно статті, опублікованій в журналі Heart, учасники дослідження, які займалися сієстою один або два рази на тиждень, на 48% знизили ризик серцевого нападу, інсульту та серцевої недостатності протягом п'ятирічного періоду. Але поки рано робити занадто багато висновків, оскільки самі дослідники швидко вказали: результати показують цікаву кореляцію, але не показують причину і наслідок. Повідомляє видання heart.

Попередні дослідження, присвячені вивченню впливу сну вдень на здоров'я серця, дали неоднозначні результати. Одне грецьке вивчення зв'язало такий відпочинок з більш низькою коронарної смертністю. Інші вчені взагалі не знайшли жодної суттєвої зв'язку.

Щоб спробувати прояснити вплив дрімоти на здоров'я шляхом усунення певних розбіжностей у попередніх дослідженнях дослідники порівняли частоту дрімоти, її середню тривалість і ризик серцево-судинних захворювань (зі смертельним результатом і навпаки) протягом п'ятирічного періоду. В експерименті взяли участь 3462 здорових учасника - всі були випадково обрані із жителі Лозанни - у віці від 35 до 75 років.

Дослідники виявили, що ідеальна частота сну становить від одного до двох разів на тиждень. Учасники, що потрапили в цю категорію, побачили, що ризик виникнення серцево-судинних захворювань знизиться на 48% - навіть з урахуванням таких факторів, як вік, тривалість нічного сну і аспекти здоров'я (наприклад, високий кров'яний тиск). Єдиними чинниками, які, мабуть, справили вплив, був вік (65 ) і сильне апное уві сні.

Вчені сказали, що за результатами цієї роботи можна зрозуміти, чи покращує навмисний денний сон протягом одного або двох днів в тиждень здоров'я серця, тому ніхто не повинен виходити з того, що сон - це спосіб зменшити ризик серцевого нападу.

"На даний момент набагато краще прагнути до регулярного сну вночі і дотримуватися звичайного способу життя, поради про правильне харчування і пристойному рівні активності.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, в чому особливість новинки від Apple IPhone 11 pro. Читайте за посиланням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал https://t.me/UAcomments щоб не пропустити найважливіші новини!