Вчені знайшли спосіб швидко зупинити застуду

Оскільки літо поступово згасає, ми можемо очікувати затишних вечорів, ясних, але холодних днів і, звичайно ж, свят. Але є один аспект зими, якого ми всі боїмося: біль у горлі, капаючі носи і болісні головні болі

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Microbiology, показало, що відключення певного білка в наших клітинах зупиняє прогресування вірусів застуди. Поки ще він був випробуваний тільки на мишах і клітинах людини в чаші, але результати показують багатообіцяючі.

Застуда є найпоширенішою інфекційною хворобою у світі, і кожну зиму ми можемо очікувати зараження. Така поширеність пояснюється тим, що існує більше 200 вірусів застуди, і вони можуть мутувати, стаючи стійкими до ліків і вакцин.

Щоб з'ясувати, які гени можуть бути пов'язані зі здатністю вірусів до реплікації, дослідники виростили людські клітини в лабораторії і потім використовували редагування генів, щоб відключити випадковий ген в кожній клітці. Потім вони зіткнулися з риновирусом RV-C15 і энтеровирусом EV-C68, він пов'язаний з рідкісним захворюванням спинного мозку, яке називається гострим млявим миелитом. Кілька клітин зуміли вижити і розділитися.

Команда виявила, що клітини, позбавлені гена SETD3, змогли запобігти розмноженню обох вірусів для зараження нових клітин. Однак, коли ген SETD3 був відновлений до норми, віруси змогли розмножуватися.

Але як відсутність цього ферменту може вплинути на організм? Дослідники розводили генетично модифікованих мишей, які не могли виробляти SETD3, і виявили, що вони досягли зрілого віку з хорошим здоров'ям і фертильністю. Крім того, вони були несприйнятливі до двох ентеровірусів, які зазвичай мають фатальні наслідки, навіть якщо ці віруси були введені безпосередньо в мозок.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, в чому особливість новинки від Apple IPhone 11 pro. Читайте за посиланням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити найважливіші новини!