Головна Новини Суспільство Наука та освіта В плаценті виявлена сажа
commentss НОВИНИ Всі новини

В плаценті виявлена сажа

Учені вирішили перевірити, як глобальне забруднення впливає на дитину ще вчасно вагітності

18 вересня 2019, 19:00 comments2214
Поділіться публікацією:
В плаценті  виявлена сажа

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Nature Communications, в плодах з боку плаценти можуть бути виявлені плями сажі, що виділяються з автомобільних двигунів та установок, що працюють на викопному паливі.

Команда під керівництвом вчених з Університету Hasselt в Бельгії вивчала плаценту після пологів 28 жінок, які жили в містах з високим рівнем забруднення повітря.

Використовуючи візуалізацію з високою роздільною здатністю, вони виявили присутність мікроскопічних частинок чорного вуглецю — сажного чорного матеріалу, відкачуваного під час спалювання викопного палива з боку плаценти.

"Ключовим відкриттям є те, що частинки сажі можуть проникати в ембріональну частину плаценти, а це означає, що під час одного з найбільш уразливих етапів життя, коли системи органів знаходяться в повному розвитку, переміщення частинок з легких матері у плід можливо", — сказав Тім Наврот, автор дослідження і професор екологічної епідеміології в Центрі екологічних наук Університету Хасселт.

"Ці частинки викликають запальні реакції і можуть також взаємодіяти з ДНК", — додав він.

Плацента — це орган, який розвивається в матці під час вагітності для постачання зростаючого плода киснем і живильними речовинами, а також для видалення відходів з крові дитини. Він може служити бар'єром для деяких інфекцій, але не здатний захистити від вірусів. Наркотики, алкоголь і нікотин, можуть проникати через плаценту і заподіяти шкоду майбутній дитині.

У супровідній оглядовій статті в журналі Clinical Epigenetics дослідники з тієї ж групи представили докази, які вказують на те, як забруднення повітря може викликати зміни в плаценті. Наприклад, вони припускають, що воно може викликати окислювальний стрес, запалення, зміни енергетичного обміну та епігенетичні зміни.

Необхідні подальші вивчення, перш ніж вчені зможуть прийти до якихось висновків про наслідки для здоров'я частинок чорного вуглецю, що проникають до плоду. Тим не менш, все більше доказів пов'язують вплив забруднення повітря під час вагітності з рядом негативних наслідків для організму дитини.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, в чому особливість новинки від Apple IPhone 11 pro. Читайте за посиланням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити найважливіші новини!



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!