Головна Новини Суспільство Наука та освіта Дослідники виявили тисячі талих озер на східно-антарктичному крижаному покриві
commentss НОВИНИ Всі новини

Дослідники виявили тисячі талих озер на східно-антарктичному крижаному покриві

Як ви можете собі уявити, це дуже тривожні новини

30 вересня 2019, 23:50 comments2271
Поділіться публікацією:
Дослідники виявили тисячі талих озер на східно-антарктичному крижаному покриві

Вчені з Університету Дарема і Університету Ланкастера у Великобританії використовують супутникові знімки з високою роздільною здатністю для документування більше 5 мільйонів квадратних кілометрів східно-антарктичного льодового щита. Саме вони повідомили погані новини в журналі Scientific Reports.

Вони виявили понад 65 459 надледнікових озер (водойми з талою водою, розташовані на вершині льодовиків) навколо прибережних кромок льодовикового щита. Ще в 2018 році вони були розміром з середній плавальний басейн (70 квадратних кілометрів).

Певні рівні відтавання слід очікувати і зараз. Тим не менше, дослідники були здивовані, виявивши кількість утворюються таких озер.

Провідний професор Кріс Стокса з факультету географії Даремського університету сказав:

"Ми не знайомі з кордоном крижаного покриву", — сказав він у своїй заяві, а це означає, що певні цифри, наскільки льодовик може розтанути, невідомі.

Надледнікові озера — це тала вода, яка знаходиться на вершині льодовиків і може досягати декількох кілометрів в ширину і багатьох метрів у глибину. Східно-Антарктичний крижаний щит — самий великий крижаний щит на планеті Земля.

Нові результати підтверджують побоювання дослідників, цей район може бути більш чутливим до впливу потепління, ніж вважалося раніше.

До недавнього часу вчені припускали, що Східна Антарктида занадто холодна, щоб бути вразливою, але ця робота показує, що тут може бути більше паралелей зі  спостереженнями з Гренландії, ніж вважалося раніше.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що експерти назвали саму страшну смерть у світі. Ця катування використовувалася роками і принесла не тільки мільйони смертей, але і безліч покалічених життів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити найважливіші новини!

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!