Головна Новини Суспільство Наука та освіта Топ-10 кращих світових діячів науки цього року: потрапила і Грета Тунберг
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-10 кращих світових діячів науки цього року: потрапила і Грета Тунберг

У журналі Nature опубліковано рейтинг найкращих вчених в 2019 році

20 грудня 2019, 12:47 comments2077
Поділіться публікацією:
Топ-10 кращих світових діячів науки цього року: потрапила і Грета Тунберг

Серед кращих вчених світу в 2019 році дослідники з Америки, Австралії, Європи та Китаю. Щорічний топ-10 людей, які вплинули на науку в цьому році, склав журнал Nature.

Так, бразильський 72-річний фізик Рікардо Гальвао виявив різкий сплеск вирубки лісів у басейні Амазонки, про що зробив відповідну доповідь в Національному інституті космічних досліджень. Правда, така ініціативність вченого дуже розлютила президента країни: Жаір Больсонаро звинуватив дослідника в упередженості та "змові з екологами", а потім — звільнив. Вченому такому тиску чинити опір було складно, тому він вирішив повернувся на роботу в університет Сан-Паулу. Однак велика підтримка його колег все ж мотивувала Гальвао і далі бути "захисником науки".

Другий за списком йде астрофізик з Канади Вікторія Каспі: вона працювала над канадським експериментом п картування інтенсивності водню (CHIME). У цьому році він став кращим в світі мисливцем на швидкі радіосплески". У трійці також нейробіолог з США Ненад Сестао, який з колегами виявив електричну активність мозку, взятого у мертвих свиней. Далі в топ-10 потрапили еколог Сандра Діас з Аргентини, першовідкривач Ебола Жан-Жак Муембе Тамфум з Конго, палеонтолог Йоханнес Хайле-Селассіє з США, фахівець з трансплантації Венді Роджерс з Австралії, імунолог Хункі Ден з Китаю і квантовий фізик Джон Мартініс з США .

Закриває перелік шведська 16-річна активістка Грета Тунберг, яку журнал називає "кліматичним каталізатором".

"Вчені десятиліттями попереджали про зміну клімату, але вони не могли привернути увагу світової громадськості так, як це зробила Тунберг в цьому році", — йдеться в повідомленні. У статті відзначають, що вчені зазвичай не сміють "висловлювати правду в такій щирій простоті".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що вчені знайшли новий продукт, який подовжує життя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!