Вчені винайшли спосіб дешево робити їжу "з повітря"
Розробники технології впевнені, що вона зможе конкурувати в ціні навіть з соєю
Група винахідників з Фінляндії розробили технологію виробництва протеїну "з повітря". Вчені припускають, що вже через десять років їх продукція стане головним конкурентом сої. Як передає новинна служба BBC, білок генерують з грунтових бактерій, яких годують воднем, який добувають шляхом розщеплення води за допомогою електроструму. Розробники кажуть, що у разі використання електрики з сонячних або вітрових станцій, їжу можна буде вирощувати з близькими до нуля викидами в атмосферу. У повідомленні йдеться, що це відкриття вирішить численні проблеми у світі, пов'язані з фермерством.
Крім того, проект вже залучив інвесторів зі всього світу, які загалом внесли 5,5 мільйонів євро. Розробники очікують, що в залежності від вартості електроенергії вони зможуть конкурувати в ціні з соєю до кінця десятиліття або навіть до 2025 року.
"Білок з повітря являє собою несмачну пудру білого кольору. Тому він послужить відмінною нейтральною добавкою в різних продуктах. До того ж,це альтернатива пальмової олії, що міститься в морозиві, бісквітах, макаронних виробах, соусах і хлібі", - зазначили розробники.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Єгипті створили портрет Тутанхамона з кавових склянок.