Головна Новини Суспільство Наука та освіта Скорочення та об'єднання університетів в Україні: експерти проаналізували плани Міносвіти
commentss НОВИНИ Всі новини

Скорочення та об'єднання університетів в Україні: експерти проаналізували плани Міносвіти

Експерти вказали на плюси і мінуси ідеї скорочувати вузи, висловленої вчора міністром освіти і науки Ганною Новосад

21 січня 2020, 13:10 comments8856
Поділіться публікацією:
Скорочення та об'єднання університетів в Україні: експерти проаналізували плани Міносвіти

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад заявила, що в рамках оптимізації системи вищої освіти кількість вишів можуть скоротити приблизно втричі – до 80 (в тому числі шляхом об'єднання університетів, закриття філій). Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили цю ініціативу.

"Завдання міністерства — провести швидкий аудит і переглянути держзамовлення"

Експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов впевнений, що профільне міністерство повинне використовувати свої можливості як регулятора, а не застосовувати адміністративні механізми.

"Адже ми не можемо собі уявити ситуацію, коли міністерство освіти Великобританії вирішує об'єднати Оксфорд з якимось провінційним ВНЗ? Українське міністерство повинно повністю переглянути механізм формування держзамовлення та держфінансування освіти, — підкреслює експерт. — У нинішній ситуації держава, звичайно, повинна фінансувати підготовку фахівців тих професій, за якими є дефіцит кадрів і які не є пріоритетом для комерційної освіти. В першу чергу — це держслужбовці та працівники бюджетної сфери. Але неофіційна статистика показує, що кошти платників податків використовуються тут вкрай неефективно: більшість, хто закінчив "бюджетні програми", згодом не працюють за фахом".

Тому, вважає Ігор Попов, завдання міністерства — провести швидкий аудит і переглянути держзамовлення. Крім того, держава повинна підтримувати фундаментальну науку, на базі як дослідних інститутів, так і класичних університетів.

"Замість цього присвоєння титулів "національний університет" або "дослідницький" було переважно ґрунтом для корупції учасників процесу", — відзначає експерт.

Інші ж аспекти кількості вузів і університетів визначить ринок, автономія і Болонська система, упевнений Попов.

"Якщо батьки готові платити за навчання своїх чад і продовження безтурботної юності – значить, приватні вузи мають право задовольнити такий попит — незалежно від потреб ринку професій або заяв міністра", — резюмує експерт.

"Ідея про скорочення університетів витає у повітрі вже не перший рік"

Політичний експерт Євгенія Колесник зазначає, що ідея про скорочення вишів в Україні витає у повітрі не перший рік.

"Потрібно дивитися на речі об'єктивно: ні в одній високорозвиненій країні Європи немає такої кількості університетів, як у нас, — каже експерт. — Яскравим прикладом є Німеччина, в якій всього 280 університетів, в той час як в Україні, за відкритим даними, цілих 652".

На думку Євгенії, важливо зрозуміти, що сприйняття ВНЗ українцями серйозно відрізняється від німецького або французького.

"Явним прикладом є те, що більшості хлопчиків з ранніх років кажуть: якщо не будеш вчитися — підеш в армію. Відповідно, багато молодих хлопців, не бажаючи потрапити в армію (як і не бажаючи вчитися, просто просиджують свої 4 роки бакалаврату), дають хабарі, закривають сесію, а потім просто всім показують свій диплом юриста, міжнародника або економіста, — зазначає експерт. — Коли мова йде про спеціальності, пов'язані з ручною роботою, там дійсно можуть навчити чомусь. На тому ж заводі. Але в будь-якому разі повинно бути розуміння базису".

Коли ми говоримо про професії державного значення, про престиж — мова завжди йде про міжнародні відносини або право.

"Ну не можуть в цивілізованих країнах в Університеті культури готувати міжнародників, це абсурдно! – впевнена Колесник. — Ситуація з правом значно гірше. Адже право можна вчити не тільки в будь-якому гуманітарному виші, але і в технічному (я зараз не кажу про різновиди права, а про загальну тенденцію). Багато університетів просто не можуть набрати достатню кількість студентів — і сама якість освіти залишає бажати кращого".

Саме тому, вважає експерт, потрібно провести тотальну перевірку якості освіти у вишах. Важливо також, щоб в університети брали студентів, які дійсно готові навчатися за своєю спеціальністю, а потім – і працювати за нею.

"Як показує практика, більше 50% українців не працюють за своєю спеціальністю, — продовжує Колесник. — Через те, що випускники не завжди задовольняють кадровий ринок, варто було б прив'язати певні корпорації або підприємства до відповідної спеціальності. Таким чином, студенти будуть мати відносну гарантію працевлаштування, а роботодавці – знати, що отримають молодих фахівців".

Раніше "Коментарі" розповідали, що в Міносвіти планують скоротити кількість вузів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!