Головна Новини Суспільство Наука та освіта Українська антарктична станція «Академік Вернадський» опинилася в малиновому снігу
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» опинилася в малиновому снігу

Українські вчені пояснили, чому сніг в Антарктиді став малиновим

24 лютого 2020, 17:30 comments3087
Поділіться публікацією:
Українська антарктична станція «Академік Вернадський» опинилася в малиновому снігу

Навколо української антарктичної станції "Академік Вернадський" з'явився малиновий сніг. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Відзначається, що такий окрас сніг отримав завдяки мікроскопічним сніговим водоростям. Українські дослідники їх визначили під мікроскопом як хламідомонади Chlamydomonas nivalis.

Ці водорості розмножуються спорами, які не бояться високих температур і зберігаються в снігу протягом всієї тривалої зими. Коли з'являються сприятливі умови, наприклад, під час літа Антарктиді, спори починають проростати. У підсумку сніг стає червоним через те, що їх клітини містять червоний каротиновий шар, на снігу виникають червоні плями ніби від малинового джему. Варто відзначити, що цей шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання.

У той же час учені говорять, що "цвітіння" снігу сприяє зміні клімату, так як через червоно-малинове забарвлення сніг менше відображає сонячне світло і швидше тане, що сприяє розмноженню таких водоростей.

Цвітіння цих водоростей припиняється, коли стає холодніше. Крім Антарктиди малиновий сніг можна побачити також в Арктиці, а також в Альпах та інших високогірних екосистемах.

Раніше "Коментарі" писали, що метеорологи розповіли, чому ця зима була теплою і майже без снігу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!