Брата Віктора Ющенка покарали за плагіат

Петро Ющенко більше не доктор наук. В його науковій статті знайшли забагато плагіату.

Брата третього президента України Віктора Ющенка покарали за плагіат у науковій дисертації. Атестаційна колегія Міністерства освіти і науки позбавила його ступеня доктора історичних наук — повідомляє прес-служба МОН.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні в середу 26 лютого. Комісія розглядала дисертацію Петра Ющенка "Києворуська спадщина в історичній пам'яті українського суспільства". Саме завдяки цій науковій роботі він і отримав звання доктора історичних наук. Це сталося в вересні 2019-го року в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова.

І ось, не пройшло і півроку, як колеги Ющенка по науковому світу визнали — у дисертації автор не застосовує власних наукових положень і використовує некоректні посилання. Крім того, деякі фрагменти тексту він просто вкрав з наукових праць інших вчених, вважають члени атестаційної комісії.

"Дуже важливо, що професійне співтовариство не мовчить і називає порушення порушенням, плагіат — плагіатом, імітацію науки — імітацією", - прокоментував рішення комісії Єгор Стадний, заступник Міністра освіти і науки.

Слід відзначити, що брат Віктора Ющенка не єдиний, хто напередодні втратив науковий ступінь. Під час цього ж засідання атестаційна комісія позбавила наукового ступеню ще двох вчених — Тетяну Донник (за "невідповідність паспорта науковою спеціальністю") та Інну Дерев'янко (за "фальсифікацію бази джерел", плагіат, до всього, "дисертація не є науковим дослідженням"). Обидві залишилися без ступеня кандидатів наук.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що творців оскароносного фільму "Паразити" звинуватили в плагіаті.