Головна Новини Суспільство Наука та освіта Льодовики в Гренландії тануть рекордними темпами: вчені назвали причину
commentss НОВИНИ Всі новини

Льодовики в Гренландії тануть рекордними темпами: вчені назвали причину

Льодовики в Гренландії - найбільші у світі після льодовикового щита Антарктиди - опинилися під загрозою зникнення.

17 квітня 2020, 09:49 comments2594
Поділіться публікацією:
Льодовики в Гренландії тануть рекордними темпами: вчені назвали причину

Льодовики в Гренландії тануть рекордними темпами. Один з найбільших льодовикових щитів опинився під загрозою зникнення, а багато територійпід загрозою затоплення. Вчені знайшли причину.

Площа льодовикового щита Гренландії сягає двох мільйонів квадратних кілометрів. Він найбільший у світі після Антарктиди. Подекуди товщина крижаних пластів сягає трьох кілометрів і якщо цей лід буде танути і далі, рівень води в світовому океані підніметься на 7 метрів і багато територій опиняться під водою, вважають дослідники Ксавьє Феттвейс і Марко Тедескі.

Тільки за минулий рік льодовики Гренландії втратили 600 мільярдів тон води, а вода в світовому океані піднялася більш ніж на 2 міліметри.

Вчені спробували знайти причину такого стрімкого танення. І виявилося, що у всьому винні не тільки зміни клімату і підвищення температури повітря на планеті. Сприяють знищенню льодових пластів ще й особливі атмосферні явища на острові. Минулий рік був максимально сонячним. Стільки погожих днів тут раніше не фіксували. Відсутність хмар, які захищають льодовики від прямого попадання сонячних променів, і призвело до такого сумного результату, кажуть дослідники. До того ж в Гренландії в минулому році випало значно менше снігу, ніж зазвичай. Найстрашніше, додають учені, що такі погодні явища вже стають закономірністю, що ставить під загрозу існування льодовиків. Зараз вони тануть в 7 разів швидше, ніж, скажімо, на початку 90-х.

Раніше, нагадаємо, "Коментарі" розповідали про те, що Гренландія стала першою країною, яка перемогла коронавірус.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!