Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Милованов пояснив, за яких обставин роботодавець сьогодні може звільнити працівника
commentss НОВИНИ Всі новини

Милованов пояснив, за яких обставин роботодавець сьогодні може звільнити працівника

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов порівняв чинні норми щодо звільнення та передбачені новим законопроектом

22 січня 2020, 12:08 comments2707
Поділіться публікацією:
Милованов пояснив, за яких обставин роботодавець сьогодні може звільнити працівника

Новий закон про працю не дозволяє звільняти без пояснення причин, повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов на своїй сторінці у Facebook.

Міністр навів фрагменти зі ст. 40 Кодексу законів про працю (КЗпП), за яким трудовий договір може бути розірваний через реорганізацію, невідповідність працівника займаній посаді, систематичному невиконанні працівником без поважних причин, покладених на нього обов’язків. При цьому, Милованов зазначив, що усього є 10 причин, а вихідна допомога у розмірі окладу видається тільки у виняткових випадках.

"За чинним Кодексом, якщо роботодавець хоче, то він легко звільнює працівника і не несе жодної матеріальної відповідальності за своє рішення. Реорганізація стала універсальним механізмом для масових скорочень", — наголосив міністр.

Тоді як, продовжує Милованов, у проекті закону "Про працю" у ст. 35 йдеться про можливість звільняти за ініціативою роботодавця, але не йде мова, що це має відбутися без пояснення причин.

"Ми пропонуємо роботодавцям бути передбачуваними та послідовними у стосунках з працівниками. Причинами для звільнення за ініціативою роботодавця можуть бути підстави, прописані в трудовому договорі, який підписує працівник і роботодавець під час оформлення трудових відносин", — написав Милованов.

На його думку, в чинному КЗпП причини для звільнення за бажанням роботодавця занадто об’ємні, а матеріальну компенсацію платять недостатню. Новий законопроект, каже Милованов, пропонує зробити матеріальну компенсацію обов’язковою та заборонити фіктивні перетворення підприємств задля скорочення штату. Зауважимо, що за ст. 35 нового проекту закону, роботодавець має право з власної ініціативи розірвати трудовий договір з працівником. При цьому, про звільнення має повідомити завчасно: від 90 до 15 днів залежно від стажу строком мінімум півроку та максимум понад 10 років. Однак можна й пізніше, але тоді компенсувати це грошима. Слід додати, що у разі відмови працівника підписувати додаткову угоду, що передбачає розірвання трудового договору, — роботодавець розриває контракт в односторонньому порядку.

Раніше "Коментарі" писали, що Милованов розповів про деталі нового закону про працю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!