Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Безробіття в Україні: названі шокуючі цифри
commentss НОВИНИ Всі новини

Безробіття в Україні: названі шокуючі цифри

У зв'язку з пандемією, карантином та початком економічної кризи рівень безробіття з 8,7% (1,6 млн осіб) може істотно зрости, а кількість незайнятих складе 2-2,2 млн осіб

7 квітня 2020, 13:30 comments4062
Поділіться публікацією:
Безробіття в Україні: названі шокуючі цифри

Рівень безробіття в Україні і до атаки нових бід – коронавірусної пандемії та економічних криз – був одним з найвищих в Європі. Згідно з даними Держкомстату, на кінець року він становив 8,7% зареєстрованих безробітних (1,6 мільйона осіб). Для порівняння: в Чехії – 2,1%, Німеччині – 3,1%. Про це йдеться в інтерв'ю "Коментарів".

Наша країна займала до початку поточного року одне з останніх місць за рівнем зайнятості (52,7%). Кількість зайнятого населення у віці 15-70 років становила на кінець минулого року 16,4 млн осіб.

В зв'язку з новими викликами, новий український уряд оновив макроекономічний прогноз при розробці змін до держбюджету (їх мають намір прийняти на майбутньому тижні). Згідно з яким, рівень безробіття зросте на 1,3% до 9,4%. Але це – якщо ситуація не погіршиться. Між тим, пік пандемії для України ще попереду. І як справа обернеться, спрогнозувати вкрай складно.

Скорочення темпів зростання валового продукту (ВВП) на 2% призводить до зростання безробіття в середньому на 1%. І якщо ВВП України скоротиться в 2020 році, приміром, на 5%, то рівень безробіття може зрости на 2-2,5% від економічно активного населення. Тобто, ми втратимо ще приблизно 400-500 тисяч вже створених робочих місць.

Результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 25-30 березня, свідчать, що лише 35% українців продовжують зараз працювати в звичайному режимі.

Інші перейшли в дистанційний режим, знаходяться у відпустці за власним бажанням або втратили роботу.

Водночас, в Торгово-промисловій палаті України попередили: перші дві тижні карантину залишили без роботи від 500 до 700 тисяч українців. А незабаром рахунок піде на мільйони, адже у більшості підприємств малого та середнього бізнесу запасу міцності – до середини квітня. Між тим, карантин у нас до 24-го і може бути продовжений і на більш довгий термін – залежно від ситуації з поширенням коронавірусу. Таким чином, зазначає президент ТППУ Геннадій Чижиков, незабаром ми отримаємо кількість незайнятих на рівні 2-2,2 млн осіб.

Керівник Центру аналізу стратегій Ігор Чаленко зізнався виданню "Коментарі", що сьогодні для себе визначає точку неповернення, яка розділяє оптимістичний сценарій і песимістичний. І проходить ця лінія в середині травня.

"Нагадаю, раніше в Україні досить широко святкували травневі свята аж до Дня Перемоги, що затьмарювало ділову активність на цей період. Навіть якщо карантин припиниться 24 квітня, запустити економіку після клацання пальців не вийде, – підкреслює Ігор Чаленко. – Вже сьогодні очевидно, що втратили роботу близько мільйона громадян (про що свідчить соціологія). Дехто з них працював в тіньовій частині економіки, відповідно, їх не враховує Держстат. І цей мільйон додасться до 1,5 млн безробітних в Україні, обчислених за методологією Міжнародної організації праці (МОП), тобто приріст становить 65%. Додайте до цього числа сотні тисяч заробітчан, які повернулися в останні дні".

У цей же час, відзначає експерт, у службі зайнятості на обліку офіційно є близько 330 тисяч українців, яким пропонують не більше 100 тисяч вакансій. Отже, державна машина просто не готова запропонувати безробітним достатню кількість робочих місць.

Раніше "Коментарі" повідомили, як може розвинутися безробіття в Україні на тлі нових викликів: прогнози, сценарії та необхідні заходи порятунку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!