Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Уряд проти безробіття: що пропонують українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Уряд проти безробіття: що пропонують українцям

Українські експерти оцінили ініціативу уряду про створення робочих місць з низькою зарплатою

23 квітня 2020, 10:12 comments3451
Поділіться публікацією:
Уряд проти безробіття: що пропонують українцям

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль озвучив ряд заходів, з допомогою яких влада в цей кризовий час мають намір створювати нові робочі місця. Йдеться про роботу в соціальній, комунальній, бюджетній, будівельної (дороги) сферах – з невеликою зарплатою. Опитані виданням "Коментарі" експерти оцінили   наскільки це може бути ефективно, і чи є інші способи створити робочі місця – із зарплатами, які допоможуть не просто виживати, а й жити.

"Необхідна реальна активізація бізнесу"

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач зазначає, що за оцінками Advanter (на підставі опитування 458 українських компаній) реальне безробіття в травні може досягти 2,5-3 млн осіб в умовах продовження карантину і уповільнення бізнес-активності.

"При цьому фінансова "подушка" як у бізнесів (більше 50% компаній), так і у громадян (більше 2/3 з досліджень Gradus) закінчується в травні, – підкреслює Андрій Длігач. – Відповідно, всі заходи, спрямовані на підвищення зайнятості, украй важливі. І запропоновані урядом заходи дозволяють перенести акцент з фінансування безробіття на фінансування зайнятості і вирішення ключових проблем – соціальних та інфраструктурних. Також уряд пропонує заходи допомоги малому і мікробізнесу зі збереження робочих місць – це і пільги по податках на працю, і розширення програми кредитування 5-7-9%".

Однак, цього мало, упевнений експерт. Адже для скорочення безробіття необхідна реальна активізація бізнесу.

Оскільки Україна, на відміну від більшості розвинених країн, не має можливості "заливати" економіку грошима, необхідно як мінімум дати чіткі позитивні сигнали бізнесу. Такими, на думку Андрія Длігача, могли б бути:

1. План ліберальної податкової реформи для якнайшвидшого виходу з кризи (системне зниження податків на працю, введення податку на виведений капітал, запобігання корупції у сфері ПДВ тощо).

2. Радикальна реформа судової системи.

3. Підтримка українського виробника через держзакупівлі.

4. Допомога українським експортерам у відкритті ринків країн Африки і Азії.

"Немає стимулів зберігати робочі місця"

Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Денис Красніков вважає нелогічним з точки зору економіки підхід уряду до створення робочих місць.

"Ніяких стимулів для роботодавця продовжувати зберігати робочі місця, – пояснює експерт. – Програми кредитування економіки банками – зараз не вихід. Існують дуже великі ризики неповернення кредитів для банків, а процентні ставки – невиправдано високі. Між тим, легальний бізнес не генерує прибутки у 20-30% і особливо в кризу".

За словами Дениса Краснікова, урядом не робиться, тоді як робити це треба обов'язково:

– максимальна дерегуляція всієї економіки;

– створення в експортоорієнтованих галузях найкращих на планеті умов для розвитку виробництва;

– виплата вимушено закритим підприємствам коштів на підтримку робочих місць замість виплат допомоги по безробіттю;

– максимальне стимулювання купівлі вітчизняних товарів.

"Пора зайнятися реальною економікою"

Політичний експерт Сергій Таран звертає увагу, що карантин передбачає зменшення соціальних контактів серед людей. А те, що пропонує Шмигаль – це якраз збільшення соціальних контактів. І навіть якщо це станеться незабаром після карантину, подібна "колективна робота" може бути певною мірою небезпечна. Тим більше, що медики прогнозують ймовірну другу хвилю коронавирусной інфекції.

"Те, де передбачається створення багатьох низькооплачуваних робочих місць (робота в будівництві, у розвитку інфраструктури) – це як раз ті сфери, де контактів серед людей багато. Тому треба якось вибрати – або карантин, або робота на низьку зарплату для українців, – зазначає Сергій Таран. – Але якщо карантин вже не так важливий, може, пора зайнятися реальною економікою. Зробити так, щоб вона таки запрацювала. І це дозволить створити (повернути) робочі місця. І не з такою низькою зарплатою, як пропонує Шмигаль".

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні підвищили розмір допомоги по безробіттю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!