Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Робота в Європі: чи заважає уряд трудовим мігрантам
commentss НОВИНИ Всі новини

Робота в Європі: чи заважає уряд трудовим мігрантам

Українські політологи прокоментували дії Кабміну щодо трудових мігрантів

12 травня 2020, 12:05 comments3071
Поділіться публікацією:
Робота в Європі: чи заважає уряд трудовим мігрантам

Після скандалу з забороною на виїзд трудових мігрантів з України, рейси з сезонними працівниками почали відправлятися при координації з боку уряду Фінляндії, Великобританії і ФРН. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи має уряд домагатися кращих умов для українських трудових мігрантів, або політика невтручання тут – найкраща.

"Уряд обмежив права українців"

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначає: "Думаю, відомо всім, що Україна призупинила від'їзд громадян на заробітки в треті країни. Висунуті певні умови з української сторони. Думаю, немає сенсу обговорювати самі умови. І причини, якими влада аргументувала їх введення. Напевно, є сенс підняти питання про допустимість застосування урядом будь-яких обмежень пересування громадян всупереч нормам чинної Конституції".

Ніхто не сперечається, наголошує Олег Пендзин, що українці часто поповнюють армію нелегальних робітників в європейських країнах.

"І це дійсно тема, яку повинні вирішувати члени уряду на міждержавному рівні. Але не через пряме обмеження виїзду громадян на заробітки, – упевнений експерт. – Кабмін міг би допомогти переговорним процесом, що має метою спрощення процесу легалізації трудової діяльності для мігранта. Хоча зараз і без участі нашої влади, в цілях залучення трудових мігрантів на непопулярні сезонні роботи, країни Євросоюзу спрощують процес легалізації".

Приміром, уряд Італії має намір легалізувати сотні тисяч іноземних працівників-нелегалів, задіяних в основному в таких сферах, як сільське господарство, будівельна галузь та догляд за хворими і людьми похилого віку.

"Безробітних стає все більше"

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов нагадує, що трудові мігранти – основне джерело надходжень валюти в Україну в останні роки.

"Тому завдання уряду – всіляко сприяти їх працевлаштуванню, соціальному захисту, спрощувати і переносити в онлайн максимум юридичних та адміністративних сервісів, – зазначає експерт УІБ. – На жаль, під час карантину ми почули іншу позицію – перешкоджання виїзду працівників. Мотиви названі досить добрі – домогтися повних медичних страховок і тривалих контрактів. Але запрошують на конкретні умови роботи, і якщо хтось не згоден – знайдуть заміну в інших країнах. Світ увійшов в економічну кризу, і безробітних стає все більше у всіх регіонах".

За словами Ігоря Попова, МЗС заявляє, що він не перешкоджає виїзду працівників. І це правда.

"Контракти зривають, затягуючи або не даючи взагалі дозволу на виліт чартерних рейсів, – пояснює експерт. – Якщо українці з вини уряду втратять ринки праці в Західній Європі, повернутися туди буде дуже важко. Складається враження, що влада намагається боротися з громадянами, які заробляють свої гроші незалежно від уряду: в малому бізнесі або за кордоном. Теорія змови адже свідчить, що наймані працівники олігархів або бюджетники більш лояльні і керовані".

"Держава скоріше заважає, ніж допомагає"

Виїзд працівників за кордон варто легалізувати вже зараз, впевнений політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян.

"Величезна кількість українців була зайнята на роботах у європейських (і не тільки) країнах. З їх поверненням через карантинні заходи – ми маємо навантаження на український ринок праці, який і так не в кращій формі. І людям, які хочуть повернутися за кордон, потрібно дати таку можливість", – підкреслює політолог.

Олег Саакян звертає увагу, що попередні роки ми жили в ситуації, коли мільйони українських громадян працювали за кордоном, а в нашій державі не було структури, яка б цим займалася.

"З одного боку це добре, – відзначає експерт. – В Україні скрізь, куди держава запускає руку, воно скоріше заважає, ніж допомагає. З іншого боку – не було підтримки українських трудових мігрантів, не було можливості для повноцінного аналізу ситуації. По суті, ці громадяни перебували в сліпій зоні. Було б логічно, щоб з ситуації з коронавірусом ми вийшли, маючи профільну державну структуру, наприклад, профільного віце-прем'єра (як зараз віце-прем'єр з євроінтеграції України Вадим Пристайко), які займалися б питаннями трудової міграції. В України з'явилася б можливість проактивно впливати, в тому числі за допомогою дипломатичних інструментів, на забезпечення трудових прав своїх громадян. Але – виключно через допомогу і підтримку українців, а не через адміністративно-вертикальний тиск на ситуацію, як зараз були сприйняті деякі кроки держави".

Як повідомляв портал "Коментарі", уряд обговорить питання виїзду українців на заробітки до Фінляндії. Крім того, незабаром Україна проведе переговори з Польщею, Німеччиною і Чехією. Тоді як Австрія зараз очікує приїзду 802 українців на роботу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!