Головна Новини Спорт футбол Хабарі за проведення Чемпіонатів світу з футболу: які наслідки будуть для Росії та Катару
commentss НОВИНИ Всі новини

Хабарі за проведення Чемпіонатів світу з футболу: які наслідки будуть для Росії та Катару

Якщо вина Росії і Катару буде доведена, репутація цих країн опиниться під загрозою

8 квітня 2020, 17:12 comments2267
Поділіться публікацією:
Хабарі за проведення Чемпіонатів світу з футболу: які наслідки будуть для Росії та Катару



Міністерство юстиції США звинуватило чиновників ФІФА в отриманні хабарів від Росії та Катару за право проведення Чемпіонатів світу з футболу в 2018 і 2022 роках. Міністерство юстиції США опублікувало документ зі звинуваченнями на своєму офіційному сайті.

У документі говориться, що колишній віце-президент ФІФА Джек Уорнер отримав від Росії 5 млн дол. за свій голос на підтримку заявки Росії на право проведення Чемпіонату світу з футболу в 2018 році. Також хабар у розмірі 1 млн дол. пропонували колишньому члену виконкому ФІФА Рафаелю Сальгеро, але не уточнюється, чи він отримав хабар. Катар заплатив двом членам виконкому ФІФА Ніколасу Леосу і Рікардо Тейшейрі, але не уточнюється розмір хабарів.

ФБР проводить розслідування про хабарі за право проведення Чемпіонатів світу 2018 і 2022 роках в Росії і Катарі відповідно. Раніше Бюро разом з поліцією Швейцарії заарештувало декількох чиновників ФІФА. США розслідує цю справу через те, що хабарі могли давати за допомогою американської платіжної системи.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", які можуть бути наслідки цього розслідування.

Чутки переростають у факти

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко нагадує, що згідно з оприлюдненою на сайті Мін'юсту США інформацією, розслідування проводиться з 2015 року.

"Розмови про те, що ФІФА і УЄФА – це досить корупційні структури, де існує механізм відмивання грошей, кругової поруки, ходять давно. Останнім часом з чуток вони все частіше переростають у факти, – зазначив Мусієнко. – Футбол все більше стає комерцією, дає безліч шпарин для корупції, для відмивання грошей. Думаю, такі розслідування струсонуть футбольний світ. Величезні зарплати, хабарі і корупція мають мало спільного з первісною ідеєю цього виду спорту".

На думку експерта, якщо справі дадуть хід, а його фактично вже дали, слід очікувати санкцій проти Росії і Катару (проти їх футбольних федерацій – так точно), а також можливого виключення збірних цих країн з чемпіонатів світу.

"Зараз більше негативних наслідків для Катару. Країна арабського світу чи не вперше отримала можливість прийняти чемпіонат такого високого рівня. І якщо відомості про "купівлю" підтвердяться, постане питання про дискваліфікацію Катару як країни-господині свята футболу – і про проведення ЧС в іншій країні".

Причетність до корупції поки не доведена

Керівний партнер Юридичної фірми Patriot.Legal Денис Бондар нагадує, що будь-яке звинувачення – це ще не рішення суду по справі. І закликає не забувати про презумпцію невинуватості.

"Такі звинувачення на даний момент більше виглядають, як політичні заяви, ніж юридичні, – вважає Бондар. – Вагомих доказів Мін'юст не надав. Якщо ці звинувачення не будуть підкріплені рішенням суду, то можна говорити про те, що вони спрямовані на дискредитацію репутації Росії і Катару, шляхом "інформаційної бомби". Представники РФ вже встигли спростувати ці заяви. Але інтерес більше буде викликати не чемпіонат, який вже пройшов у Росії, а той, що буде в Катарі".

На думку експерта, якщо звинувачення закінчаться обвинувальними вироками, то ЧС в Катарі опиниться під питанням.

"Очевидно, що подальші відбори країн на проведення ЧС будуть проходити під пильною увагою громадськості", – резюмує Денис Бондар.

Великий футбол і великі гроші

Якщо п'ять років тому, коли пролунали перші звинувачення в бік чиновників ФІФА, це виглядало "струсом повітря", то сьогодні відповідні закиди викриті в офіційну форму – і з'явилися на сайті Мін'юсту США. А це більш ніж серйозно, вважає політичний консультант, технолог, спеціаліст з GR. Андрій Бодров.

"У наш час великий футбол завжди пахне великими грошима і великою політикою. Величезні суми і великі політичні можливості змушують країни конкурувати за проведення світового чемпіонату з такою силою, що цей процес можна сміливо називати ще одним інструментом економічних та інформаційних воєн, – каже політконсультант. – З моєї точки зору, саме тому, крім самих фактів корупції, в цій справі "спливають" такі подробиці, як перерахування хабара, нібито мало місце з боку російських функціонерів, одного з віце-президентів ФІФА саме через "американські підставні фірми і рахунки". Такий хід дозволяє американським правоохоронцям встановити належність справи до своєї юрисдикції і на цій підставі проводити розслідування".

Експерт нагадує, що події, на яких розгортався конфлікт, відбувалися в 2015 році. Тоді, коли адміністрація президента США Обами шукала інструменти тиску на російський істеблішмент в українському кейсі.

"Глава делегації Росії в ФІФА, на той момент – віце-прем'єр Шувалов. І упустити момент, коли проти одного з топів уряду Росії можна ввести персональні санкції, американське слідство просто не мало права, – впевнений Бодров. – У випадку з Катаром, який переграв у голосуванні за право проведення чемпіонату не когось, а саме США, інтереси ще більш прозорі. Економіка США недоотримала багатомільйонних надходжень від спортивного туризму. Уже чуються голоси про те, що Катар, крім хабарництва, ще і будівництво інфраструктури веде негуманними способами і там загинуло більше тисячі чоловік. І ПАРЄ обурена цим фактом. І тому, ФІФА нібито веде переговори про те, щоб відняти у Катару право проведення чемпіонату і "зіграти заново". Не здивуюся, якщо новий тур голосування з відбору організаторів виграють саме США".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!