Через сильну засуху в Африці вимирає худоба й голодують люди

В Африці сильна засуха завдає величезних збитків фермерам

Страшна засуха змушує людей голодувати в місті Восбург, провінція Північний Кейп, Південна Африка. Про це інформує Associated Press.

У повідомленні говориться, що в єдиній школі Восбурга щоранку десятки дітей шикуються в чергу за сніданком і обідом: зазвичай їм подають кукурудзяне борошно, овочі та суп. Ці продукти виділяють за рахунок уряду. Відзначається, що батькам годувати дітей нічим. Багато людей скасували свої страхові поліси та медичну допомогу, щоб просто вижити.

Повідомляється, що в південній частині Африки випала нормальна кількість опадів лише в одному з п'яти останніх вегетаційних періодів (період року, коли можливі ріст і розвиток рослин, - ред.). Так, у південноафриканській провінції Північний Кейп найбільша кількість постраждалих від посухи фермерів, які замість врожаю збирають борги. Зокрема, поблизу Восбурга всі поля занепали, річки висохли, а бродячих тварин, про які попереджають знаки на в'їзді, – не видно. Жителі це місце називають "забутим містом". Так, 64-річний вівчар Луї ван дер Мерве розповів, що за два роки через сильну засуху втратив понад 400 овець і 450 спрінгбоків. За словами фермера, двоє його колег звели рахунки з життям через постійний стресовий стан. Деякі фермери годують тварин тим же, чим харчуються самі, але через невластивий раціону домашні вихованці гинуть.

Метеорологи прогнозують, що протягом наступних трьох місяців у країні та південноафриканському регіоні буде ще менше опадів. В найближчі три місяці провінції Північний Кейп потрібно більше 28 млн доларів на допомогу в боротьбі з засухою. Але в уряді країни обіцяють поки що тільки 2 млн доларів.

Відзначається, що багаторічна засуха зачіпає величезні території південної частини Африки. Так, в Організації об'єднаних націй повідомляють, що понад 11 мільйонів людей наразі стикаються з кризовим рівнем відсутності продовольчої безпеки. А в Зімбабве і Мозамбіку два циклони знищили всі посіви.

Раніше "Коментарі" розповідали, що в Африці виявили випадок небезпечного захворювання.