Головна Новини Світ Китай Ухань повертається до життя: як місто подолало пандемію коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Ухань повертається до життя: як місто подолало пандемію коронавірусу

Одесит В'ячеслав Усов, який на кілька місяців застряг в Ухані і просив главу МЗС України про евакуацію, повертатися додому вже не хоче

25 березня 2020, 11:15 comments3713
Поділіться публікацією:
Ухань повертається до життя: як місто подолало пандемію коронавірусу

Поки в світі вирує пандемія коронавірусу і мільйони людей змушені звикати до нових реалій життя в чотирьох стінах, щоб уберегти себе від Covid-19, сьогодні провінція Хубей знімає жорсткий карантин. "Коментарі" поспілкувалися з одним з 11 українців, які провели під замком більше двох місяців, закликаючи президента Володимира Зеленського та МЗС України повернути їх додому. Втім, як розповів нам В'ячеслав Усов з Одеси, тепер, коли Китай став більш безпечним, а в Україні всі тільки починається, плани змінилися.

picture

З чого все починалося...

Саме тут, у місті Ухань, у кінці минулого року з'явилися перші, смертельні випадки від тоді ще невідомого вірусу. 22 січня місто і центральна китайська провінція першими в світі закрили двері на в'їзд і виїзд, а багатомільйонне населення заперлося в будинках, щоб перечекати пандемію. Однак тут, завдяки самоізоляції, більше не реєструють нові випадки Covid-19, і рівень зараження вже тиждень залишається нульовим. Тому сьогодні влада Китаю послаблює режим карантину в провінції Хубей.
Як розповів "Коментарям" В'ячеслав Усов, в перші дні обмежень дозволялося виходити у двір, тому багато хто, зокрема — він сам, перелазили через паркани і вирушали за покупками.
“Був сильний потік людей, чекати на доставку доводилося довго, так як працюючих магазинів залишалося мало. Тому доводилося порушувати правила. Але незабаром влада і зовсім заборонила виходити з квартири, їжу міг приносити тільки визначений персонал в костюмах. Але так як китайську мову іноземці могли не знати, можна було вийти, забрати їжу самому і відразу повернутися назад. Строгість дотримувалася і при носінні масок, — згадує Слава. — Більшу частину часу багато хто з нас провели в квартирі: деякі — в самоті. Це було найскладнішим періодом. Зараз ми все ще не можемо виходити за територію комплексу, але вже стало простіше, так як можемо гуляти по самій території і дихати повітрям. На вулиці потеплішало, у приміщенні також стало комфортніше. Думаю, незабаром відкриють і територію, і можна буде гуляти вулицею".

picture

Неповна свобода

Зняття обмежень, які вступають в силу з сьогоднішнього дня, за словами українця, зовсім не означає, що вже зараз вони можуть робити, що забажають. Як пояснили нашим громадянам, 25 березня закінчується карантин саме в провінції Хубей, і місцеві жителі при наявності "зеленого коду здоров'я" в популярному в Китаї мобільному додатку AliPay, а також аналізу про відсутність у крові коронавірусу зможуть повернутися на роботу в інші міста. Сам же Ухань відкриється 8 квітня: за словами Слави, запрацюють магазини, а люди зможуть виїхати або, навпаки, повернутися в мегаполіс.
“Але вже зараз стало простіше: більше відкритих магазинів для доставки їжі, тепло і не потрібно користуватись обігрівачем. Навіть усвідомлення того, що Ухань скоро відкриється, додає життєвих сил", — не приховує хлопець. Тепер він може дозволити собі займатися спортом на вулиці у дворі і радіє тому, що з кожним днем людей стає все більше. Проте всі, як і раніше, ходять в масках.

picture
За його словами, про довгоочікувану евакуацію уряд України мову більше не веде.
“Другої хвилі евакуації з Уханя не буде, про це кожному донесли особисто. З одного боку, я їх розумію, тому що інші країни опинилися у більш скрутному становищі, ніж навіть було спочатку тут. Але з іншого боку, не треба було кидати на вітер порожні обіцянки і годувати людей надіями", — вважає українець.
8 квітня, як тільки з Уханя здіймуть завісу карантину, він поїде до Пекіна або Тяньтзинь, де продовжить роботу танцюристом. Одесит не приховує, що втомився від Китаю, однак повертатися в Україну, де почав поширюватися коронавірус, вже не хоче.

Як раніше повідомляли "Коментарі", в Італії та Іспанії, де вирує коронавірус, з'явилося правило "1 метра" і тупіт в знак подяки. В умовах жорсткого карантину медики вирішують, кому надавати допомогу, а деякі вмирають, прощаючись з рідними по Skype.

Автор фото: В. Усов



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!