Ердоган відвідає Брюссель для переговорів щодо міграційної кризи

Тисячі сирійських біженців продовжують знаходитися на нейтральній території між турецькими і грецькими прикордонниками

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган планує в понеділок побувати у Брюсселі з одноденним робочим візитом. Про це заявив його офіс на тлі напруженого конфлікту між Туреччиною та Європейським союзом через мігрантів і біженців.

Тисячі мігрантів попрямували до сухопутному кордоні Туреччини з Грецією після того, як уряд Ердогана заявив минулого тижня, що він більше не завадить мігрантам і біженцям перетинати територію ЄС. Греція розгорнула війська особливого призначення і прикордонників, щоб відганяти людей, що намагаються проникнути в країну з моря або по суші. Нагадаємо, Ердоган оголосив минулого тижня, що Туреччина, в якій вже знаходиться понад 3,5 мільйона сирійських біженців, більше не буде сторожем Європи, і заявила, що її раніше охоронювані кордони з Європою тепер відкриті. Цей крок стривожив країни ЄС, які ще переживають політичні наслідки хвилі масової міграції п'ять років тому.

У заяві офісу Ердогана говориться, що глава держави поїде в Брюссель 9 березня. У заяві не уточнюється, де він перебуватиме під час свого одноденного візиту. Ця заява була зроблена через кілька годин після зустрічі міністрів закордонних справ Європейського союзу в Хорватії в п'ятницю. Учасники зустрічі піддали критиці Туреччину, заявивши, що вона використовує відчай мігрантів "в політичних цілях".

Грецька поліція з охорони громадського порядку використала сльозогінний газ і водяну гармату, щоб відкинути мігрантів, що намагаються перетнути кордон з Туреччиною по суші в п'ятницю. Турецька поліція випустила залпи сльозогінного газу, щоб направити людей назад до Греції. Подібні сцени відбувалися протягом усього минулого тижня.

Як повідомляло видання "Коментарі", Ердоган їде на переговори до Путіна.