Головна Новини Світ Європа У Німеччині відзначили сторіччя першої конституції
commentss НОВИНИ Всі новини

У Німеччині відзначили сторіччя першої конституції

Веймарська конституція закріплювала в Німеччині парламентську демократію

11 серпня 2019, 23:45 comments2082
Поділіться публікацією:
У Німеччині відзначили сторіччя першої конституції

У Тюрінгії, поблизу замку Шварцбург зібралися сотні німців, щоб відсвяткувати столітню річницю підписання першої демократичної конституції Німеччини.

"Урок, який ми винесли з Веймарської республіки, — це те, що кожен з нас несе відповідальність за відстоювання демократії", — сказала на святі міністр у справах сім'ї, жінок та молоді ФРН Франциска Гиффай.

11 серпня 1919 року рейхспрезидент Фрідріх Еберт, проводив свою відпустку в Шварцбурзі в Тюринзькому лісі, де підписав Веймарську конституцію, яка закріплювала в Німеччині парламентську демократію. Документ був ухвалений Національними установчими зборами в місті Веймар за кілька днів до цього 31 липня.

Веймарська конституція надавала громадянам більш широкі можливості для прямого волевиявлення, забезпечувала відділення церкви від держави, свободу совісті і віросповідання, рівність всіх перед законом та скасування станового принципу.

Помилками цієї конституції вважається відсутність відсоткового бар'єру для проходження партій до парламенту, а також неможливість заборони антидемократичних політичних організацій.

Веймарська республіка припинила існування у 1933 році після захоплення влади націонал-соціалістами на чолі з Адольфом Гітлером. Офіційно Веймарська конституція діяла до розгрому "третього рейху" в 1945 році. Досвід Веймарської республіки був врахований при розробці Основного закону ФРН через кілька років після цього.

Як повідомляло видання "Коментарі", юрист, один з авторів Конституції України і відомий політичний діяч, Віктор Мусіяка помер на 74-му році життя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!