Рада ЄС розгляне нові санкції проти Туреччини через буріння на шельфі Кіпру

Могерини закликала Туреччину поважати суверенні права Республіки Кіпр на

До порядку денного Ради Європейського Союзу в Люксембурзі 14 жовтня буде включено питання про введення санкцій у зв'язку з бурінням Туреччиною шельфу біля берегів Кіпру. Про це заявила високий представник ЄС із закордонних справах Федеріка Могерини в ході розмови з главою МЗС Кіпру Нікосос Христодулидисом, повідомляється на сайті ЄС.

"Високий представник та міністр обговорили сьогодні можливість адресних заходів з-за триваючої бурової діяльності Туреччини", - повідомила прес-служба.

Могерини закликала Туреччину утримуватися від подібних дій і поважати суверенні права Республіки Кіпр на розвідку і експлуатацію своїх природних ресурсів.

"Туреччина повинна прийняти запрошення уряду Кіпру і розглянути питання про делімітацію виключних економічних зон і континентального шельфу на основі діалогу і переговорів в дусі доброї волі і при повному дотриманні норм міжнародного права та згідно з принципом добросусідських відносин",- йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що співрозмовники висловили жаль з приводу бурових робіт Туреччини в 45 км від південного узбережжя Кіпру.

 Як повідомляло видання "Коментарі", Кіпр звинуватив Туреччину в порушенні суверенітету з-за того, що Анкара направила до його берегів ще одне судно для бурових робіт.