Шотландія зажадає від Британії референдум про незалежність

Для проведення референдуму Шотландії потрібен дозвіл влади Сполученого Королівства

Шотландські націоналісти вимагатимуть право на проведення референдуму про відокремлення від Великобританії. З такою заявою виступила голова Шотландської національної партії Нікола Стерджен. За її словами вимога британським властям буде висунуто ще до Різдва.

Згідно з англійським законодавством, для проведення референдуму Шотландії потрібно дозвіл Вестмінстера. Це зафіксовано в 30-му розділі Закону про статус Шотландії.

"Це вимога Розділу 30 буде доставлено на Даунінг-стріт - хто б там не був - до Різдва", - сказав Стерджен. "Дуже важливо, щоб Шотландія взяла під контроль наше власне майбутнє". Політик підкреслила, що незалежність Шотландії буде отримана не так, як вчиняє Велика Британія в ситуації з Євросоюзом. "Ми зробимо це просвіщаючи і переконуючи", запевняє лідер партії.

Зазначимо, що під час референдуму в 2014 році більшість (55%) шотландців висловилися за перебування в складі Велкобритании.

Як повідомляв портал "Коментарі", на засіданні парламенту Шотландії було прийнято рішення відхилити проект закону про вихід Великобританії з ЄС.