Ердоган оголосив про завершення військової операції в Сирії

Загони курдів виконали вимогу Анкари

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про закінчення військової операції "Джерело миру" в Сирії, передає "Європейська правда".

Відповідна домовленість була досягнута на зустрічі Ердогана з президентом Росії Володимиром Путіним в Сочі. Лідери узгодили свої дії в північній Сирії і домовилися про спільне патрулювання регіону на глибину до 10 км від кордону, на захід і на схід від району операції "Джерело миру", крім міста Камишли.

За кілька годин після закінчення переговорів у Міністерстві оборони Туреччини заявили, посилаючись на інформацію США, що загони курдів були виведені з "безпечної зони", на чому наполягало турецьке керівництво.

Меморандум, підписаний Ердоганом і Путіним, складається з 10 пунктів. Зокрема, з 12:00 23 жовтня підрозділи російської сирійської військової поліції та прикордонної служби вводяться на сирійський бік кордону з Туреччиною поза зоною операції "Джерело миру". Ці формування сприятимуть виводу курдських підрозділів на 30 км від сирійсько-турецького кордону. На відвід сил передбачено 150 годин. Всі загони курдів разом з озброєнням будуть виведені з Манбіджа і Таль-Рифата.

Крім того, меморандум передбачає збереження статусу-кво в нинішньому районі турецької військової операції між Телль-Абʼядом і Рас-ель-Айном глибиною до 32 км.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв про початок 10 жовтня наземної антитерористичної операції "Джерело миру", яку ініціював уряд Туреччини проти курдських формувань в Сирії. Лідери низки країн, в тому числі і США, а також Саудівська Аравія вже засудили президента Ердогана за провокацію повномасштабної війни.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що країна не претендує на територію Сирії, а всього лише бореться з тероризмом.