Головна Новини Світ Близький Схід Ескалація конфлікту на Близькому Сході: що відбувається і до чого все це може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Ескалація конфлікту на Близькому Сході: що відбувається і до чого все це може призвести

Політичні експерти звертають увагу на те, що позиція США по Близькому Сходу є визначальною і закликають українських дипломатів вкрай обережно коментувати все, що відбувається, з огляду на катастрофу літака авіакомпанії МАУ в Ірані

8 січня 2020, 15:15 comments4474
Поділіться публікацією:
Ескалація конфлікту на Близькому Сході: що відбувається і до чого все це може призвести

Після того, як командувач спецслужбами "Аль-Кудс" іранського Корпусу вартових іранської революції (КВІР) Касем Сулеймані і заступник глави іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мугандіс були вбиті ракетним ударом американців в районі аеропорту Багдада, ситуація на Близькому Сході загострилася. Обстріляна американська база в Іраку, вузол протистояння затягується... До чого це може призвести і як відіб'ється на Україні, "Коментарям" розповіли експерти.

Все залежить від США

Політичний експерт Валерій Клочок звертає увагу, що саме позиція США щодо ситуації на Близькому Сході є визначальною.

"Іракська війна, що почалася з вторгнення сил США і їх союзників в Ірак з метою повалення влади Саддама Хусейна, багато в чому визначила хід подій, наслідки яких ми спостерігаємо і сьогодні, — пояснює експерт. – Хоча, заради правди, Близький Схід завжди був місцем неспокійним і під благими намірами становлення демократії США і Європа постійно виявляли особливу увагу до регіону і його проблем".

Перманентні військові конфлікти в цьому регіоні вже є швидше традицією, аніж винятком, впевнений Валерій Клочок.

"Головні причини конфліктів на Близькому Сході — у торговельних відносинах країн світу в енергетичному секторі. Особливо важливими є нафта і великі грошові потоки, що обертаються навколо. Це не може не мати негативних наслідків на мирне життя регіону, підігріте погрозами світового тероризму, — підкреслює політексперт. — Тому виключати фактор загострення ситуації в регіоні як одну з версій сьогоднішньої катастрофи лайнера МАУ (сьогодні в Ірані розбився пасажирський лайнер Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", на борту літака, яким керував український екіпаж, було 168 пасажирів – прим. ред.) не можна. Швидше за все, саме тому влада України дуже обережно коментує цю надзвичайну подію. І це абсолютно правильно".

Україна повинна бути обережною

Валерій Клочок впевнений: у той час, коли США та Іран поступово втягуються у відкритий військовий конфлікт, українській владі слід бути вкрай обачними у своїх заявах.

"Будь-які однозначні висловлювання повинні бути підкріплені фактами, доказами і свідченнями. Поки таких немає — іншої позиції України бути не може, — вважає експерт. — МАУ навряд чи зазнає серйозні репутаційні втрати через очевидний військойви конфлікт в регіоні. Їх заява про справність літака і посилений екіпаж тому свідчення. У той же час Україна має всі шанси бути втягнутою в поки неоголошену війну США проти Ірану".

Серйозні ризики ескалації

Говорячи про наслідки вбивства Касема Сулеймані і Абу Махді аль-Мухандиса ракетним ударом американців, слід звернути увагу на кілька важливих пунктів, впевнена політичний експерт Євгенія Колесник.

"Перший — дві вищезгадані людини особливим чином впливали на жителів Ірану. Вони були в якійсь мірі ідолами в очах людей, — зазначає експерт. – І їх втрата (таким чином) піднімає "бурю на Іранському кораблі". Цілком можливо, що відкриється новий фронт гібридної війни між Іраном і США з союзниками. Але до відкритого збройного конфлікту, думаю, не дійде. Тим не менш, є серйозні ризики ескалації в районі Перської затоки. Подивимося, чи вистачить сил США і витримки для вирішення даного питання".

Ще одним наслідком знищення американцями Сулеймані експерт називає високу ймовірність того, що загостряться відносини в регіонах, де присутній вплив як США, так і Ірану.

"Яскравим прикладом є Ірак або Сирія, — говорить Євгенія Колесник. Нагадаю, що 7 січня Іран вже випустив на території Іраку 35 балістичних ракет по американській авіабазі "Айн-аль-Асад"... Ескалація вже призвела до приросту вартості нафти. А так як Україна є імпортером пального, нас даний конфлікт не обійде. В економічному сенсі – так точно".

Нагадаємо, раніше експерти розповіли виданню "Коментарі", які наслідки може мати аварія "Боїнга" авіакомпанії МАУ в Ірані, і чи не спробують світові лідери, зацікавлені в тому, що відбувається на Близькому Сході, обіграти цю ситуацію у своїх інтересах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!