Катастрофа "МАУ": Іран припинив ділитися шнформацією з Україною

Після витоку інформації про катастрофу українського літака, іранська сторона не буде більше ділитися інформацією з Україною

Іран заявив, що після витоку аудіозапису переговорів з пілотом іранського літака більше не буде ділитися з Україною доказами щодо розслідування катастрофи українського лайнера.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters, про це іранському агентству Mehr заявив Хасан Резаіфар, директор з розслідувань катастроф в Іранській організації цивільної авіації.

Аудіофайл був частиною доказів, які українським експертам надали у рамках спільного розслідування, що проводить слідча група.

"Група з технічного розслідування аварії українського авіалайнера дивним чином опублікувала секретний аудіофайл переговорів пілота літака, який летів одночасно з українським літаком", - сказав він.

"Ці дії українців призвели до того, що ми перестали ділитися з ними доказами", - додав він.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна має запис, який доводить: Іран від самого початку знав про збиття українського літака МАУ ракетою.

Із запису, який також оприлюднили українські ЗМІ, зрозуміло, що людина за штурвалом іранського лайнера бачила і пуск ракети, і вибух.

За словами Зеленського, Україна отримала цей запис "без доступу до диспетчерської і без чорних скриньок".

Нагадаємо, 8 січня в "Боїнг" української авіакомпанії "МАУ" зі 176 людьми на борту, який тільки набирав висоту після зльоту з іранського Тегерана потрапила ракета, літак звалився на землю і вибухнув. На жаль, нікому вижити не вдалося. На борту повітряного судна в той момент був український екіпаж, який складався з 9 осіб.

Глава відділу розслідування пригод Організації цивільної авіації розповів про те, хто буде розшифровувати чорні ящики. Спочатку передбачалася, що бортові самописці будуть відправлені до Франції, але незабаром це рішення було змінено, розшифровкою займеться Україна.

Як повідомляло видання "Коментарі", 14 січня президент авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розповів про те, хтовинен у тому, що сталося з українським повітряним судном в Тегерані. За його словами, іранська влада повинні були закрити повітряний простір, однак не зробили цього, тим самим порушили міжнародне угоду.


Як повідомляло видання "Коментарі", пілот іранського лайнера авіакомпанії Iran Aseman Airlines, який ішов на посадку в момент аварії літака "МАУ" під Тегераном, бачив пуск ракети ивзрыв українського літака. Про це свідчить розшифровка переговорів пілота іранського лайнера з диспетчером.

Запис переговорів отримали від спецслужб. Судячи з переговорів, іранці бачили ракету з моменту пуску і до того, як вона потрапила в український літак.