Головна Новини Світ Близький Схід Поступатися не збираються: в Афганістані з'явилося відразу два президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Поступатися не збираються: в Афганістані з'явилося відразу два президента

Обидва "президента" провели власну церемонію інавгурації і вже готуються до переговорів з талібами.

10 березня 2020, 08:39 comments1635
Поділіться публікацією:
Поступатися не збираються: в Афганістані з'явилося відразу два президента

Відразу два політики оголосили себе президентами Афганістану. Непримиренні суперники Абдулла Абдулла і Ашраф Гані провели кожен свою власну інавгурацію, склали присягу і збираються приступити до міжнародних переговорів.

Країна одна, а президента тепер відразу два. Дві окремі церемонії інавгурації, фактично, одночасно відгриміли в Кабулі, столиці Афганістану. Суперники під час виборів і після оголошення результатів не збираються поступатися один одному головним кріслом країни.

Офіційно переможцем президентських перегонів Незалежна виборча комісія назвала Ашрафа Гані, чинного главу держави. Але поки він приймав президентську присягу, те ж саме зробив і його опонент — прем'єр-міністр Абдулла Абдулла. Річ у тім, що переможцем на президентських виборах він вважає себе, не дивлячись на те, що за офіційними даними набрав на 10% менше голосів.

Обидва політики збираються провести переговори зі спецпредставником США, щоб спробувати вийти з цієї кризи.

Ось-ось в країні повинні відбутися і переговори з представниками радикального ісламістського руху "Талібан". Їх ініціювали США, коли підписали мирні угоди з талібами. І обидва "президента" вважають, що проводити переговори уповноважені саме вони, про що наголошували під час інавгураційної промови. Щоправда, поки що невідомо з яким саме "президентом" захочуть домовлятися самі таліби і чи захочуть. З офіційною владою Афганістану представники радикального ісламістського руху воюють протягом 18 років і зараз контролюють близько половини всіх територій країни.

Протистоять один одному Абдулла Абдулла і Ашраф Гані не вперше. Цікаво, що в 2014-му вони вже оголошували себе президентами одночасно. Але тоді в ситуацію втрутився президент США Барак Обама і політики пішли на компроміс. Гані залишився президентом, а Абдулла погодився на прем'єрське крісло.

Раніше, нагадаємо, "Коментарі" писали про те, що США виводять свої війська з Афганістану. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!