Головна Новини Світ Решта світу У НАТО знайшли джерело більшості фейків та маніпуляцій в соцмережах
commentss НОВИНИ Всі новини

У НАТО знайшли джерело більшості фейків та маніпуляцій в соцмережах

У НАТО з'ясували, що YouTube виявився найдорожчою платформою для маніпуляцій

7 грудня 2019, 08:58 comments2203
Поділіться публікацією:
У НАТО знайшли джерело більшості фейків та маніпуляцій в соцмережах

Центр передового досвіду з стратегічних комунікацій НАТО (StratCom) за результатами дослідження соціальних мереж на предмет протистояння пропаганді в соціальних мережах виявив неготовність соцмереж блокувати фейки, повідомляє BuzzFeed

"Маніпулювання в соціальних мережах може використовуватися тими, хто прагне впливати на вибори, поляризувати громадську думку і відсувати на другий план реальні політичні дискусії", — сказано в звіті за підсумками чотиримісячного дослідження.

В рамках проекту StratCom придбала у компаній, які пропонують клієнтам можливість купувати кліки під постами в Інтернеті, взаємодію (лайки, поширення тощо) на 105 різних постах в Facebook, Twitter, Instagram і YouTube. На 3530 коментарів, 25750 лайків, 20000 переглядів і 5100 передплатників на різних платформах було витрачено всього 300 євро.

Потім фахівці вивчили облікові записи, які брали участь у "накрутці" рейтингів, і зафіксували 18739 фейкових взаємодій. Навіть через місяць після завершення експерименту 4 з 5 взаємодій все ще були видні в мережі. Більшість фейкових записів мали комерційний характер. Однак ці ж облікові записи функціонують на 721 політичному вебсайті, серед яких 52 урядових і портали двох глав держав.

За даними фахівців НАТО, були виявлені сотні постачальників подібних послуг, і практично всі вони мали російське походження. Результати діяльності цих фірм можуть залишатися в мережі довгі роки, поки не будуть виявлені.

У той же час в StratCom констатували, що соцмережі стали краще боротися з фейковими акаунтами. Так, Facebook заблокував 80% облікових записів, спеціально створених StratCom, Twitter — 66%, Instagram — 50%.

Однак на відеохостингу YouTube всі фейкові акаунти збереглися. Відзначається, що ця платформа є найдорожчою для "накрутки", що послаблює можливості для маніпулювання. На хостингу за 10 євро можна купити тільки 3267 переглядів, в той час як за ці ж гроші в Instagram — 13000.

Крім того, найбільшу кількість фейкових акаунтів було виявлено в Instagram.

За даними авторів звіту, "ринок" фейків і маніпуляцій в інтернеті постійно зростає, а соціальні мережі все ще не можуть йому ефективно протистояти.

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше в Сенаті США заявили, що Росія використовувала соцмережі на президентських виборах 2016 року у США для прихованої підтримки Дональда Трампа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!