"Вічний Путін": експерти розповіли, до якого року зможе правити нинішній президент Росії, а хто, коли і чому міг би його замінити

Експерти оцінили рішення Держдуми Росії обнулити президентські терміни і розповіли, чи буде правити країною «вічний Путін»

Держдума Російської Федерації підтримала 10 березня поправку про обнулення президентських термінів. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи буде в РФ "вічний Путін", а також спрогнозували, хто може його змінити, коли і чому.

"Для нього важливо публічно піти тільки в якості переможця"

Політичний експерт Дмитро Воронков називає очевидним, що Путін не збирався в найближчому майбутньому залишати політичну арену.

"Питання полягає лише в тому, яким чином він буде здійснювати своє правління безпосередньо або через наступника, – каже політексперт. – Я думаю, що це питання ще не вирішене і для самого Путіна. До 2024 року (чергові вибори президента РФ) ще багато може змінитися. Можливо, обнулення президентських строків це свого роду страховка на випадок, якщо не буде своєї людини на посаду президента. Я не думаю, що ним стане, наприклад, Медведєв. Скоріше всього, це ще відкрита "вакансія". Але, зрозуміло, це буде абсолютно "ручна людина" для Путіна".

На думку Воронкова, найімовірніше, що Путін буде біля керма поки не вирішить питання з Сирією й Україною і західними санкціями.

"Для нього важливо публічно піти тільки в якості переможця, а не президента, який кинув державу в стані світової ізоляції, – підкреслює експерт. – Тому саме майбутні чотири роки будуть вирішальними для Путіна – знову переобиратися або бути в ролі сірого кардинала".

"У найближчі місяці ми побачимо, що саме обере Путін"

Експерт в Українському інституті політики (УІП), політичний оглядач, магістр державного управління Володимир Воля вважає, що саме зараз настає момент істини щодо намірів Путіна.

"З одного боку, він начебто говорить про те, щоб обмежити можливість балотуватися кілька раз. А з іншого боку – політична громадськість пропонує обнулити терміни, давши Путіну фактично можливість бути президентом до кінця життя, – пояснює політоглядач. – Вся ця історія покаже, наскільки Путін чіпляється за владу".

Володимир Воля не виключає, що Путін може відмовитися далі займати посаду довічно. Але йому важливо підготувати зміни, які б дозволили РФ зберегти внутрішню стабільність (а також певною мірою – зовнішню політику) після того, як Путін перестане бути президентом.

"Ідея про обнулення строків або надання Путіну інших можливостей для перебування на чолі РФ, це скоріше емоційна реакція, а точніше – побоювання з боку частини російських політеліт щодо того, що буде в РФ після Путіна. Чи витримає ті ризики, які будуть, його наступник, – говорить експерт УІП. – І це випробування для самого Путіна. Якщо він відмовиться від продовження строку, це буде означати, що він зробить вибір у бік підготовки команди наступників. Але я не бачу поки тих, кого він міг би залишити після себе. Тих (чи тієї), хто за своїм політичним, вольовим якостям був би рівнозначний Путіну. Майбутній наступник може не впоратися не тільки з зовнішньою політикою, але і з внутрішньополітичним ризиками. Нинішня РФ має конструкцію влади, яку я означив би як "пакт Путіна і регіональних еліт". Влада в РФ дуже замкнута на одну особу, вплив регіонів не врівноважує центральну владу".

На думку експерта, після Путіна вже не буде домовленостей, нехай і негласних, між президентом та елітами.

"Тому зараз він, швидше за все, намагається готувати передачу влади цілій команді, впроваджуючи ту саму конструкцію влади, яку можна позначити як пакт центру і регіональних еліт, – зазначає Воля. – Робиться це, щоб убезпечити РФ від "параду суверенітетів" у разі ослаблення контролю держав над політичними процесами й олігархами. Думаю, у найближчі місяці ми побачимо, що саме обере Путін".

"У Кремлі обрали "білоруський" варіант"

Політолог, кандидат політичних наук Максим Ялі зазначає: "Ніхто не вічний під Місяцем, тому "вічного Путіна" не буде. А ось те, що в 2024 році він не піде після закінчення свого 4-го президентського терміну, вчора вже стало очевидним".

Тож тепер, якщо не буде форсмажорів пов'язаних зі здоров'ям або палацовим переворотом (що менш ймовірно), до 2036 року одноосібно правити Росією продовжить Путін, зазначає Ялі. Тим болеле, що він вже дав свою згоду на це.

"Всі чудово розуміють, що "опитування населення" 22 квітня, який не буде мати ніякої юридичної сили, а значить і теоретичної можливості скасувати поправки, прийняті в Держдумі, – лише формальність, – продовжує політолог. – Тож міркувати після цього про те, хто зможе змінити Путіна через 12 років, немає ніякого сенсу. Можливий наступник або спадкоємиця можуть ще тільки робити свої перші кроки у своємі політичному житті та не відомі широкій публіці, або навіть ще не брали участь в ній".

Як ми могли в черговий раз переконатися, Путін любить робити сюрпризи, підкреслює Максим Ялі: "адже Всі очікували, що він очолить Держраду після 2024-го і саме для цього були ініційовані всі ці поправки до Конституції. Іншими словами, передбачалося, що в Кремлі вибрали "казахський" варіант, а виявилося, що "білоруський"".

Раніше "Коментарі" писали, що в Росії обнулили президентський термін чинного глави держави.