Головна Новини Світ Росія Коронавірус в Росії: чи може пандемія призвести до зміни влади в РФ або початку розвалу країни-агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус в Росії: чи може пандемія призвести до зміни влади в РФ або початку розвалу країни-агресора

Експерти спрогнозували, чи може ситуація з коронавірусною пандемією спровокувати зміни у владі в Росії

3 квітня 2020, 13:49 comments4758
Поділіться публікацією:
Коронавірус в Росії: чи може пандемія призвести до зміни влади в РФ або початку розвалу країни-агресора

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи може ситуація з епідемією коронавірусу і карантином (залежно від її розвитку) призвести до зміни влади в РФ або початку розвалу країни-агресора, що анексувала український Крим і окупувала частину Донбасу.

"У РФ ситуація з пандемією може навіть втихомирити і без того рідкісні бунтарські настрої"

Експерт з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия вважає, що з таким же успіхом нинішня ситуація може призвести до зміни влади в будь-якій іншій країні.

"Чергові заходи протидії коронавирусу, які вводять в РФ, – цілком розумні заходи, щоб уникнути вибухового поширення пандемії, – зазначає експерт. – Нагадаю, що вчора президент Путін оголосив, що неробочі дні в Росії, що почалися з 30 березня, будуть продовжені до 30 квітня (зі збереженням за працівниками заробітної плати). Також він зазначив, що влада регіонів самі зможуть вибирати, які саме обмежувальні заходи будуть прийняті в рамках оголошеного періоду неробочих днів".

На думку експерта, якщо б відбувалася ця ситуація тільки в РФ, може бути, там і були би якісь зміни, в тому числі в структурі влади. І то – не факт.

"Це сумнівно через млявості настроїв народних мас і силової підтримки уряду, – пояснює Іраклій Джанашия. – До того ж, криза і коронавірусна, і економічна) пронесеться по всьому світу, не дивлячись на політичні засади... А в РФ ситуація з пандемією може навіть втихомирити і без того рідкісні бунтарські настрої серед російського населення".

"Якісь несподівані військові операції зі сторони Росії стають неактуальними"

Політолог Андрій Окара підкреслює, що епідемії такого масштабу ніхто в світі не очікував. Відповідно – удар доводиться в тій чи іншій мірі за всіма. А тому говорити про якісь глобальні зміни виключно для Росії не доводиться. І все ж вони можуть бути. І навіть вже відбуваються.

"Нинішня пандемія – це не просто "чорний лебідь" (раптова, непрогнозоване подія, яка раптом звідкись береться, руйнуючи логіку звичного життя), навіть не зграя таких "лебедів", а – "чорний динозавр". За своїми характеристиками все, що відбувається, схоже на світову війну, – каже політолог. – І навіть якщо незабаром, як оптимісти сподіваються, пригріє сонце, та коронавірус раптом візьме і зникне, світ вже не буде колишнім. Але зможе відновитися без кардинальних змін. А якщо ж все затягнеться – з масою жертв і крахом економік, такі події відіб'ються на всіх. І можуть навіть перекроїти політичну карту світу... До речі, епідемія в якійсь мірі перешкодила РФ зробити це в черговий раз. В лютому та на початку березня ходили розмови, що Росія може завдати ряд ударів, у тому числі – по Україні та Прибалтиці. Але зараз якісь несподівані військові операції з боку Росії, зрозуміло, стають неактуальними".

"Найближчим часом може початися обвал рейтингу путінської влади"

На думку експерта, ситуація в РФ ускладнена тим, що Путін завжди пишався вертикаллю владою. Але виявилося, що вона дуже погано витримує випробування складними ситуаціями.

"Місцеве самоврядування – мінімальне. І коли виявилося, що їм треба самим вирішувати жахливі проблеми, пов'язані з вірусом, почалися збої, – зазначає Окара. – Чечня вже фактично ввела "візовий режим. Межі перекриті всередині Росії. У ряді регіонів панує не те щоб паніка, але певного роду плутанина. А вчорашній виступ Путіна залишив і зовсім складне враження. Замість очікуваного "брати і сестри, держава і суспільство солідарні, ми будемо разом виходити зі складної ситуації", замість слова "царя", яким звикли бачити Путіна, росіяни почули мовлення певного топ-менеджера, мова відсторонена, ніби про речі, які його не хвилюють, які йому не цікаві. Зрозуміло, що Путін любить говорити про перемоги, про те, що він змінює історію, Конституції, "збирає землі"... про 75-ї річницю Перемоги. Але зараз це все недоречно. І ми побачили точно не лідера, мова якого вселяє оптимізм. Думаю, вчора багато росіян зрозуміли, що влипли. Ніхто їх особливо підтримувати не буде. Фактично сказали – виживайте, як хочете. І це радикально зменшить потік "путино-любства" серед росіян".

Незважаючи на те, що багато речей зараз складно (якщо не неможливо) спрогнозувати, експерт припускає, що найближчим час може початися обвал рейтингу путінської влади. Особливо на тлі посилення відповідальністі у рамках антикороновірусних заходів, які б'ють, перш за все, по звичайним громадянам.

"На можливість деструктивних подій впливатиме і обвал цін на нафту з одночасним обвалом рубля, і загальний удар по економіці, і кількість жертв епідемії, і те, наскільки влада буде адекватно реагувати на виклики. Думаю, квітень у цьому плані стане вирішальним", – резюмує Андрій Окара.

"Цінова війна на світовому ринку нафти завдала колосальних збитків РФ"

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає можливим, що коронавірус і його наслідки можуть призвести і до зміни правлячого політичного клану в РФ, і до розвалу самої федерації.

"Можливо, прямо зараз у Росії вже відбувається зміна правлячого клану, – каже Олег Жданов. – Ніхто не знає, де наразі Путін. Чому ролики йдуть з якихось дивних квартир (бункера?) та ще й не кращої якості. Хто взагалі керує країною? Чому Путін як "лідер нації" не оголосив режим надзвичайної ситуації, не закликав всім світом (як люблять в РФ) боротися з коронавірусом? Не виключаю, що ми бачимо або варіант відсторонення саме Путіна від влади, або початок її передачі від одного клану до іншого".

Тривожним сигналом називає військовий експерт і заборону на продаж алкоголю в ряді російських регіонів.

"Це цілком собі може стати спусковим гачком для "російського бунту – безглуздого і нещадного". Плюс – ситуація на ринку нафти склалася для Росії катастрофічно. Зрив переговорного процесу з ОПЕК і цінова війна на світовому ринку нафти завдала (і продовжує завдавати) колосальні збитки РФ. Величезні запаси не вдається реалізувати навіть з мізерними цінами. Гряде реальний колапс. До якого, можливо, причетна Туреччина, яка, за деякими даними, допомагає Саудівській Аравії утримати низькі ціни на нафту. Частковим підтвердженням тому є недавня операція турків у Лівії, коли вони розгромили базу російської ПВК Вагнера. У тому числі захопивши ряд літаків (які могли застосувати найманці для ударів по Саудівській Аравії з метою добитися підвищення цін на нафту). Думаю, Ердоган пішов на таку операцію не дарма. Фактично – вибив один з козирів з рук росіян".

Олег Жданов вважає, що зараз головне, щоб нинішня українська влада не поспішала здатися в полон ворогові, який сам знаходиться на межі колапсу і можливого розвалу.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що коронавірус підтвердився у російського лікаря, який напередодні спілкувався з Путіним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!