Головна Новини Світ Росія Парад 9 травня в Москві: як скасування параду позначиться на російській владі
commentss НОВИНИ Всі новини

Парад 9 травня в Москві: як скасування параду позначиться на російській владі

Скасування параду 9 травня може нарівні з пандемією коронавірусу, карантином та економічною кризою негативно вплинути на рейтинги російського президента

21 квітня 2020, 14:07 comments3209
Поділіться публікацією:
Парад 9 травня в Москві: як скасування параду позначиться на російській владі

Президент РФ Володимир Путін заявив про скасування параду до Дня Перемоги 9 травня через загрозу поширення коронавірусу. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як це рішення позначиться на російській владі, а також, яка ймовірність, що влада Путіна ослабне у зв'язку з пандемією, карантином та кризою.

Парад 9 травня vs коронавірус

Кандидат політичних наук, експерт аналітичного центру "Стратегія ХХ" Олена Снігир зазначає, що перенесення параду 9 травня на більш пізню дату, як і перенесення рефендума про зміни в Конституцію РФ, який повинен був відбутися 22 квітня, свідчить про те, що ефект від епідемії коронавіруса в РФ значно серйозніше, ніж передбачалося ще два-три тижні назад.

"Робити висновки про наслідки епідемії, виходячи з офіційних російських даних, не можна, оскільки вони не відображають реальної картини. В той же час, рішення російських властей скасувати парад і свідчать про референдум всієї складності ситуації", – говорить Олена Снігир.

За словами експерта, можна було б провести парад і при порожніх трибунах для телевізійної картинки.

"Але в період пандемії та початку світової кризи, коли світ зосереджений на боротьбі з вірусом, помпезне святкування перемоги з масовими заходами виглядало б, м'яко кажучи, дивним, насамперед в очах європейців, і не справило б запланованого ефекту, – пояснює кандидат політичних наук. – Але оскільки наратив перемоги у війні грає виключно важливу роль у політиці історичної пам'яті РФ, Кремль не може відмовитися від параду і святкування, які є візуальним підкріпленням російської пропаганди. Тому свято не відміняється, а переноситься на найближчу дату, яку можна пов'язати з завершенням Другої Світової".

Експерт вважає, що цей крок не свідчить про ослаблення російської влади.

"Російська політична система поки зберігає значний запас міцності навіть в умовах пандемії, падіння цін на нафту і світового економічної кризи, яка розгортається, – підкреслює Олена Снігир. – Однак і для кремлівських керівників ситуація непроста і складно прогнозована. Що, в свою чергу, робить російську політичну верхівку ще більш агресивною у пошуках шляхів самозбереження. При цьому нестабільний і непередбачуваний світ – найбільш зручне середовище для Росії та її політики ігри поза правил". А значить – ймовірність російських військових і гібридних операцій в третіх країнах зберігається високою".

Перенесення парад 9 травня став очікуваним рішенням

Політичний експерт Світлана Кушнір називає цілком прогнозованим рішення російської влади про скасування пафосного святкування і параду на 9 травня.

"У Російській Федерації ситуація з поширенням коронавирусной інфекції все посилюється. За офіційними даними (які явно применшені), кількість інфікованих досягло 47,1 тис. осіб, померли 405. І пік очікується навіть не в найближчій осяжній декаді, – зазначає політексперт. – Тому відмова та перенесення часу святкування – хід правильний. Та й росіяни його цілком схвалять. Адже таким чином "государ-батюшка" про своїх людей поволновался".

На думку Світлани Кушнір, що так звані "ДНР" і "ЛНР" скопіювали путінський указ про перенесення параду і також скасували проведення заходи у травні, є черговим доказом їх повної керованості з Москви. Нібито "народні республіки" чекали, поки в баштах Кремля визначатися з парадом – і лише потім пішли на такий крок самі.

"На рейтинг Путіна буде впливати не сама коронавірусна епопея, а економічні наслідки її у глобальному аспекті, – вважає політексперт. – Третина бюджету РФ становлять доходи від нафтовидобутку. А вчора було рекордне падіння попиту на нафту – мінусові значення. Трейдери готові доплачувати на обсягах, аби хоч якось збувати цю продукцію. Ось це може серйозно підкосити економіку Росії. Адже нафта більше ста років є кров'ю світової промисловості і энергоиндустрии. Так що найближчим часом можна очікувати згортання деяких соціальних ініціатив від уряду РФ, щоб стабілізувати економіку".

Крім того, нагадує Світлана Кушнір, на початку квітня ФСВП (Федеральна служба виконання покарань) було дано дозвіл застосовувати зброя. І від відповідальності "фсиновцев" звільнили.

"Це сигнал до того, що влада РФ посилено готуються пригнічувати бунти різної етимології: від голодних до скорочення соцвиплат. Весь світ увійшов в складне і турбулентний час, і тут РФ, яка останні 6 років себе думали особняком, теж не виняток", – резюмує політексперт.

Перенесення параду 9 травня: складна ситуація для російської влади

Рішення про скасування параду до Дня Перемоги з-за епідемії коронавіруса підкреслює складність ситуації, в якій знаходиться російське керівництво, упевнений експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Олександр Мішин.

"Це пов'язано зі стрімким зростанням кількості хворих від коронавирусной інфекції, – підкреслює експерт. – Адже на ранніх етапах епідемія не сприймалася російськими властями в якості значущої загрози. Офіційна пропаганда в Росії працювала на те, щоб ця проблема не була в центрі уваги, так як це порушувало плани з реалізації конституційної реформи" для продовження повноважень Володимира Путіна до 2036 року. Також важливо було провести парад до 75-річчя Перемоги, тому що 2020 рік – це остання кругла дата, коли ще живі вже не численні учасники бойових дій, як реальні її очевидці. Без ветеранів міф про Перемогу буде обесцвечен, почнеться реконструювання тих подій, неконтрольоване домислювання, спотворення, або просто байдужість. Подібно до того, як це було з сприйняттям подій Першої світової війни, як чогось вкритого пилом часу".

Зараз ясно, що пік епідемії в РФ буде якраз в травні. І будь-які масові заходи в цей час будуть виглядати гротескно і зневажливо до здоров'ю, насамперед самих ветеранів, підкреслює Олександр Мішин.

"Але крім цього у президента Путіна були й інші мотиви, – впевнений експерт. – По-перше, пандемія розхитує ситуацію всередині країни. Регіональні влади стають все менш контрольованими з центру, що негативно впливає на жорстку систему путінської вертикалі влади. По-друге, зростає соціальна напруга через ризиків масової безробіття, яка стане сумною новою реальністю після карантину. На це накладається ще й катастрофічне падіння цін на нафту, що перекриває основний потік грошових надходжень у федеральний бюджет Росії. По-третє, рейтинг президента Путіна падає, і його оточення боїться, що люди будуть додатково роздратовані великими витратами на парад, в той час, як у лікарнях брак коштів індивідуальної захисту, ШВЛ і койко-місць в інфекційних відділеннях".

Олександр Мішин зазначає, що і саме проведення параду, і його пропагандистський супровід коштує дорого.

"Приміром, парад Перемоги 2015 року обійшовся майже в один мільярд рублів, – підкреслює експерт. – Подібні витрати в період пандемії виглядають нерозважливо. До того ж, в Москві на 9 травня чекали численні іноземні делегації і приїзд світових лідерів, наприклад, президента Франції Эманюэля Макрона. Але Covid-19 все це перекреслив. І Путіну приймати парад в суспільстві виключно президента Білорусі, мабуть, було не цікаво. Адже в плані інформаційного вихлопу – масштаб зовсім не той. Загалом, на тлі дефіциту коштів і комплексу надзвичайних обставин було прийнято рішення про відмову від дорогого меморіального заходу. Адже країна і без того виявилася майже на військовому становищі".

Раніше "Коментарі" писали, що президент РФ Володимир Путін підтвердив інформацію про те, що парад, присвячений 75-річчю перемоги у Другій світовій війні, буде перенесено з 9 травня на іншу дату, оскільки в Москві зберігається режим карантину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!