Головна Новини Світ США Чиновник Держдепу розповів Конгресу про роль Байдена у справі Burisma
commentss НОВИНИ Всі новини

Чиновник Держдепу розповів Конгресу про роль Байдена у справі Burisma

Дипломат зазначив, що в Білому домі не хотіли обговорювати справу Burisma через хворобу сина Байдена

14 листопада 2019, 14:49 comments1936
Поділіться публікацією:
Чиновник Держдепу розповів Конгресу про роль Байдена у справі Burisma

Колишній віце-президент США Джо Байден не заважав розслідуванню справи про корупційні схеми в компанії Burisma, до правління якої входив його син Хантер. Про це заявив заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент в Конгресі в рамках розслідування про імпічмент президента Дональда Трампа.

Дипломат зазначив, що Байден наполягав на проведенні даного розслідування, але тодішній генпрокурор Віктор Шокін і його підлеглі так і не розслідували жодної корупційного справи.

За словами Кента, в 2015 році тодішній президент Петро Порошенко попросив американську сторону допомогти з реформою прокуратури, оскільки був задоволений перетвореннями в новій поліції. Тоді Національного антикорупційного бюро ще не було і США зайнялися створенням спеціального управління в структурі Генеральної прокуратури. Курирувати боротьбу з корупцією генпрокурор Віктор Шокін призначив своїх заступників Давида Сакварелідзе і Віталія Каська. Але розслідуванню першої їхньої справи "діамантових прокурорів" Володимира Шапакіна і Олександра Корнійця намагався перешкодити Шокін, оскільки один з підозрюваних раніше був його водієм.

Дипломат разом зі старшим директором Ради національної безпеки США у справах Євразії і Росії Фіоною Хілл звернулися до Байдена з проханням підняти питання про звільнення Шокіна, який блокує реформу ГПУ, на яку Вашингтон виділив кошти.

Чиновник також припустив, що тодішній посол США в Україні Джеффрі Пайєтт з експомічник Держсекретаря у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд вирішили запропонувати Байдену шантажувати Україну відмовою надати кредитні гарантії, щоб Порошенко звільнив Шокіна.

Кент розповів, що взимку 2015 року в Білому домі обговорював можливий конфлікт інтересів у зв'язку з перебуванням Хантера Байдена в раді директорів Burisma. Однак в Адміністрації президента зазначили, що в той момент інший син Байдена перебував у важкому стані і в травні 2015 року помер від раку мозку. І особисті питання з віцепрезидентом, за словами чиновника, тоді вирішили не обговорювати.

При цьому дипломат підкреслив, що немає підстав вважати, що Байден вимагав звільнити Шокіна в інтересах свого сина.

Як повідомляв сайт "Коментарі", Кент також заявив, що ексгенпрокурор Юрій Луценко з 2018 року контактував з адвокатом президента США Рудольфом Джуліані з дозволу тодішнього президента Петра Порошенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!