Головна Новини Світ США Зближення США і Росії: чи можливе "потепління" і як воно вплине на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Зближення США і Росії: чи можливе "потепління" і як воно вплине на Україну

На думку політичних експертів, перемога президента США Дональда Трампа у внутрішніх протистояннях з республіканцями, відкриває для нього широкі можливості стратегічних маневрів, один з яких - можливе зближення з Росією

10 лютого 2020, 15:20 comments2285
Поділіться публікацією:
Зближення США і Росії: чи можливе "потепління" і як воно вплине на Україну

Президент США Дональд Трамп побажав, щоб відносини між Москвою і Вашингтоном стали краще. Новому послу США в РФ Джону Саллівану вже доручили працювати над досягненням цієї мети. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи можливо зближення Вашингтона і Москви, і як це може відбитися на Україні.

"У президента США з'явилася свобода стратегічного маневру"

Доктор політичних наук Ігор Піляєв впевнений: після провалу спроби демократів довести Дональда Трампа до імпічменту, а також після того, як істеблішмент Республіканської партії зробив ставку на діючого президента на осінніх виборах (про що свідчить праймеріз в штаті Айова, — ред.), у американського лідера з'явилася деяка свобода стратегічного маневру.

"У рамках балансування проти Китаю, враховуючи дуже холодні відносини США з Євросоюзом і Туреччиною, притаманна Трампу логіка політичного реаліста цілком природно спонукає його шукати певного зближення з Росією є одним з ключових гравців світової та євразійської мегаконтинентальной політики", — говорить Піляєв.

До того ж, наголошує експерт, Трамп добре пам'ятає, що компліменти в сторону Росії і особисто Путіна, за контрастом з жорстко антиросійською риторикою демократів, принесли йому очки у виборців у минулій президентській гонці.

"Клімат санкцій та "нової холодної війни" у відносинах США з Росією призвів до різкого розвороту Кремля в бік Китаю, і саме останній отримав від такого розвороту очевидні бонуси: від можливості преференційних поставок енергоресурсів Сибіру до визнання китайської економічної гегемонії в Центральній Азії", – продовжує Піляєв.

Що може спонукати США йти назустріч Росії

На думку доктора політичних наук, збереження клімату "холодної війни" з Росією, високі ризики нової торгової війни з Китаєм, невирішений конфлікт на Корейському півострові і зростання антиамериканських настроїв в Пекіні, Москві і Сеулі – все це буде підштовхувати Трампа до налагодження стратегічного діалогу з РФ.

"Щоб, по-перше, запобігти створенню військово-політичного альянсу Росії і Китаю, по-друге, не допустити формування трансконтинентальної осі ЄС ‒ Росія ‒ Казахстан ‒ Китай з інтеграцією в один геостратегічний проект Великої Євразії, – пояснює експерт. – Однак, швидше за все, такий зсув у зовнішньополітичному курсі Білого Дому до осінніх президентських виборів обмежиться в основному областю риторики і передвиборного піару. І тільки в разі перемоги Трампа на виборах такий зсув може порушити реальну архітектуру глобальної безпеки і міжнародного нормативного порядку в Євразії".

Однак навіть потепління риторики у відносинах Вашингтона і Москви здатне істотно наблизити перспективи врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, зробити більш конструктивними переговори в Мінському та Нормандському форматах, впевнений Піляєв.

"А це, в свою чергу, дозволило б перевести в практичну площину питання проведення місцевих виборів в ОРДЛО одночасно з місцевими виборами в Україні, запланованими, як і президентські вибори в США, на осінь поточного року", – резюмує експерт.

"Спрощення ситуації" дасть більше можливостей США

Швидке справедливе та збалансоване вирішення гострого геополітичного конфлікту на Донбасі знаходиться у сфері інтересів як України, так і Росії і Європи, вважає доктор політичних наук, політичний експерт Валентин Якушик. Конфлікт цей, за словами експерта, виснажує Україну і Росію і фізично, і фінансово. Втрати у фінансовому плані несе і Європа, насамперед у результаті економічних санкцій проти РФ і відповідних санкцій з боку Москви.

"У США і у деяких контрольованих ними міжнародних структурах є стратеги і тактики, яким хотілося б продовжувати послаблювати РФ з допомогою абсолютно безперспективних і руйнівних для неї геополітичних конфліктів. Але є й ті, хто в принципі бачить більше можливостей для США (і в економічному, і в політичному плані) при "спрощення ситуації", при знаходженні ефективних мирних рішень, нехай навіть спочатку і "проміжних". Україна і Північна Корея відносяться до таких регіонів, в яких президент Трамп хотів би знайти надійні "проміжні" рішення", – говорить Якушик.

На думку експерта, Трамп твердо має намір поліпшити відносини з Росією, а також знайти не просто "показушне", а реальне взаєморозуміння з президентом України Володимиром Зеленським.

"Дональду Трампу потрібно домогтися від українського керівництва прояву готовності системно сприяти американському і українському правосуддю в розкритті корупційних справ та справ про втручання у внутрішні діла один одного, – зазначає політексперт. – Україна зацікавлена в стратегічному взаєморозуміння та взаємодії з США. Пошук взаємних компромісів з боку держав, залучених у геополітичні конфлікти (в які була втягнута й Україна), буде сприяти зміцненню суб'єктності української держави. Потрібно правильно визначити етапи та реалістичні цілі на кожному з них".

Адміністрація Трампа розуміє, що не може йти на відверте зближення з Росією

Політолог, кандидат політичних наук Максим Ялі нагадує, що своє бажання поліпшити відносини між США і РФ Трамп декларував ще починаючи з президентської кампанії 2016-го. І зараз, коли почалася його кампанія з переобрання на другий президентський термін, та ще після перемоги в Сенаті над демократами у справі щодо імпічменту, він цілком може собі дозволити робити подібні заяви.

"Інша справа, що незважаючи на "токсичність" України особисто для Трампа та його адміністрації, в Конгресі США як і раніше зберігається двопартійний консенсус з питання Криму і конфлікту на Донбасі, а також у відношенні РФ як стратегічного суперника на міжнародній арені, яка веде агресивну політику і порушує норми міжнародного права", – зазначає політолог.

Чергове тому підтвердження – нещодавно введені нові санкції проти "Північного потоку-2", а також ініціативи у Сенаті від представників обох партій ввести так звані "пекельні санкції", підкреслює Ялі.

"Адміністрація Трампа розуміє, що не може йти на відверте зближення з Кремлем. Але вона може посилити непрямий, опосередкований тиск на Київ у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі, паралельно самоусунутися від тиску на Кремль, – вважає експерт. – Варто згадати, як Трамп на зустрічі із Зеленським у Нью-Йорку восени минулого року заявив, що українському президенту потрібно налагодити відносини з Путіним. Під час свого недавнього візиту до Києва держсекретар Помпео також нагадав про необхідність налагодження діалогу Києва з Москвою з питання врегулювання конфлікту на Донбасі".

Надії України, як і раніше, пов'язані з Конгресом США

І це, звичайно, тривожні сигнали, впевнений Ялі. Адже якщо конфлікт на Донбасі буде вирішено і Мінські угоди будуть реалізовані, головні перешкоди для поліпшення взаємин між Вашингтоном і Москвою будуть усунені. А на яких умовах і в чиїх інтересах, для Трампа абсолютно неважливо.

"Враховуючи залежність України від підтримки США в питаннях безпеки, побоювання цілком виправдані, – говорить експерт. – Тим більше, що сам Трамп зараз перебуває в ейфорії після свого виправдання в Сенаті. І руки в нього, я б сказав, розв'язані. Так що наші надії, як і раніше, пов'язані з Конгресом. Дуже добре, що президент Зеленський врахував сумний досвід свого попередника і зайняв нейтральну позицію у справі щодо імпічменту Трампа, не ставши підігравати демократам".

Резюмуючи, Максим Ялі зазначає, що серйозного потепління у відносинах між США і РФ до президентських виборів в листопаді навряд чи варто очікувати.

"У те, що до того часу конфлікт на Донбасі буде повністю врегульовано, я не вірю. Збільшення числа обстрілів, числа загиблих серед наших воїнів на Донбасі, а також нещодавня заява спікера Верховної Ради Разумкова про те, що наш парламент не має наміру приймати нових законів для проведення виборів в ОРДЛО – поки це підтверджують", – підкреслює політолог.

Як повідомляли "Коментарі", президент США Дональд Трамп звільнив експерта по Україні в Раді нацбезпеки США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!