Головна Новини Світ США У кратері Кілауеа, одного з найбільш небезпечних вулканів, з'явилося озеро
commentss НОВИНИ Всі новини

У кратері Кілауеа, одного з найбільш небезпечних вулканів, з'явилося озеро

Вперше вода в кратері вулкана Кілауеа з'явилася влітку минулого року. З тих пір озеро збільшилася в кілька разів

13 травня 2020, 14:49 comments1754
Поділіться публікацією:
У кратері Кілауеа, одного з найбільш небезпечних вулканів, з'явилося озеро

У кратері одного з найбільш небезпечних вулканів планети — Кілауеа — виявили велике озеро. Його знімок опублікували вчені з NASA, пише Newsweek.

Вулкан Кілауеа розташований на Гаваях. Він активний і все ще прокидається час від часу та вивергає лаву. Під час одного з таких вивержень в його кратері і з'явилося озеро.

Вчені з NASA більше 10 років спостерігали, як змінюється структура Халемаумау. Це один з найбільших кратерів вогняної гори. Під час одного з останніх вивержень там утворилося озеро з лави. Потім сталося ще одне виверження в 2018 році, яке це озеро висушило. Замість цього, в кратері почала накопичуватися вода. Всього за рік там накопичилося стільки рідини, що розміри вулканічної водойми зросли в кілька разів. Зараз її глибина близько 30 метрів. А площа озера дорівнює 5 футбольним полям. При цьому вода забарвлена в коричневий колір. Такий окрас вона отримала через хімічні реакції, які постійно відбуваються в кратері діючого вулкана.

Вчені запевняють, що раніше нічого подібного в кратерах Кілауеа не помічали.

picture

Вулкан Кілауеа розташований на одному з гавайських островів. Він до цих пір вважається одним з найнебезпечніших на планеті. Наприклад, у травні 2018 року лава вирвалася назовні і спалила близько 20 квадратних кілометрів території. Зокрема, зруйнувала 700 будинків.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що в Індонезії прокинувся небезпечний вулкан Анак-Кракатау. Він викинув стовп попелу на півкілометра вгору.

Фото: NASA



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!