Вихід США із Угоди про відкрите небо: які будуть наслідки для інших країн

Експерти проаналізували рішення американського президента Дональда Трампа і розповіли, які правила будуть діяти

Експерти проаналізували для видання "Коментарі" рішення Адміністрації президента США Дональда Трампа вийти з Угоди про відкрите небо, яке дозволяє більш ніж 30 країнам-учасницям здійснювати обльоти територій одна одної в цілях зміцнення довіри і запобігання конфліктів.

Вихід США з Угоди про відкрите небо готувався давно

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белесков звертає увагу, що претензії з боку США до РФ щодо порушень Угоди про відкрите небо з'явилися не вчора.

"Мова про це йде вже кілька років, – говорить експерт. – РФ, як показує практика, вводить певні обмеження. Йдеться, зокрема, про заборону польотів біля Абхазії, Південної Осетії, мілітаризованого Калінінграда. Так що претензії у американців є, і цілком обґрунтовані. За деякими даними, вихід відбудеться офіційно через шість місяців, залежно від умов договору. Багато хто у Вашингтоні вважає, що їм вистачить і супутників різних типів, щоб відстежувати. І все ж, може, не варто було так рубати з плеча? Тому що зараз все виглядає, ніби США самі ховають угоду (набула чинності в 2002 році, її учасниками є 35 країн, в тому числі Україна, Німеччина, Франція, Великобританія, Туреччина, Білорусь і Канада, за час існування договору було здійснено понад 1500 спостережних польотів – прим. ред.), що важливо для України, для європейців. Адже ми здійснили набагато більше польотів над територією РФ, ніж навпаки. Може, варто було б виступити спільним фронтом, спробувати ще раз натиснути на Москву?"

При цьому Микола Белесков сумнівається, що проти РФ могли б спрацювати якісь санкції.

"Проти уряду РФ їх не введуть, секторальні не обговорюються. Адже це навіть не Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, який Росія також активно порушувала. Тоді проти певних підприємств ввели санкції. Але це не зупинило порушення. У підсумку 2 лютого США оголосили про вихід з Договору про РСМД, звинувативши РФ в порушеннях. Москва відповіла тим же... тобто, у Кремлі воліють розривати договори, ніж йти на поступки під тиском санкцій, – підкреслює експерт. – І поки що важко зрозуміти, як можна "дотиснути" Росію".

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень вважає, що зараз у світі глобально руйнується довіра між державами, руйнується міжнародна система безпеки. І Угода про відкрите небо стало черговою жертвою наростання недовіри.

Вихід США з Угоди про відкрите небо: причини

Ще в жовтні минулого року американська газета WSJ писала про те, що Трамп підписав документ про вихід з цієї угоди, нагадує політолог, кандидат політичних наук Максим Ялі. Так що несподіваним його назвати складно.

"Чому саме зараз? На це є кілька причин, – говорить експерт. – Так, це варто розглядати як ще один крок адміністрації Дональда Трампа за виведення США з цілого ряду великих міжнародних договорів, невигідних для Штатів на думку американського президента. У їх числі і Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД). Мета – переписати їх на більш вигідних для Вашингтона умовах, як це вже було зроблено з НАФТА (Північноамериканська угода про вільну торгівлю, англ. North American Free Trade Agreement, NAFTA – НАФТА), Китаєм та низкою інших країн або міжнародних об'єднань. Та й сам Трамп у своїх коментарях зазначив, що він сподівається на те, що якщо РФ буде його виконувати, США повернутися в нього протягом 6 місяців згідно з процедурою. А ще краще буде підписати новий договір, на кращих умовах для США".

Часу, підкреслює Максим Ялі, як раз достатньо до президентських виборів в листопаді.

"Так що момент обрано невипадково: з одного боку, Трамп зайвий раз демонструє своїм виборцям який він "твердий і непохитний" з Росією, з іншого боку – має шанси укласти напередодні виборів ще одну "big deal" з одним з основних геополітичних гравців, – пояснює політолог. – До того ж, згідно з американськими і російськими джерелам, вже знову зібралася група експертів двох країн для проведення переговорів щодо ядерної угоди. Адже вже в лютому 2021 закінчується початковий термін дії договору з РФ щодо ядерного стримування СНО-3, підписаним ненависним попередником Трампа – Обамою... Нагадаю, що одним з девізів президентства Тампа стала "відмова від поганих угод". А погані угоди — це всі угоди, які були укладені не ним".

Саме до таких, нагадує Максим Ялі, під час своєї ж першої телефонної розмови з Путіним американських президент відніс і СНО-3, безапеляційно заявивши, що це "одна з поганих угод Обами", і вона "дає переваги Росії".

"Так що все виглядає цілком логічно і вчасно з боку Трампа. Інше питання, чи захочуть у Кремлі допомогти Трампу переобратися на другий термін за рахунок своїх інтересів", – резюмує кандидат політичних наук.

Вихід США з Угоди про відкрите небо: створюють хаос і паніку

"Небо зараз закрито через карантин. Але завдання, схоже, варто ще глобальніше. Зокрема, розвалити існуючий світовий порядок, – вважає військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов. – І це роблять саме США. Вони створюють хаос і паніку. І тому виходять то з одного, то з іншого міжнародної угоди. Тепер прийшов час неба..."

За словами експерта, "відкрите небо" включає в себе дозвіл обльоту територій для контролю розташування військових частин і місць зберігань техніки і озброєнь. Але воно, насамперед, має відношення і цивільної авіації

"І для тих же російських авіакомпаній, які літають в США, це буде ударом. Втратою ринку. Фактично, це ті ж секторальні санкції. І вдарити вони можуть не тільки з РФ, – впевнений Олег Жданов. – Чергова світова війна гібридного типу йде повним ходом. Перш за все, в інформаційно-економічній схемі. Але ми катастрофічно швидко наближаємося до "гарячої фази" великої регіональної війни".

Раніше "Коментарі" писали, що Єврокомісія розробила нові правила для пасажирів та авіаперевізників, вони почнуть діяти після виходу з карантину і відновлення польотів. Мета нововведень – звести до мінімуму контакти між пасажирами і бортпровідниками, а також, на скільки це можливо, зменшити ризики зараження коронавірусом під час польотів. Поки це тільки рекомендації, але, ймовірно, вони сильно вплинуть на регламент авіаперевезень.

Відтепер усі пасажири та екіпаж – повинні будуть ходити в захисних масках. Знімати їх під час польоту буде заборонено.