ДУМКИ

Андрій Ганжа : Українська влада перетворює трудову міграцію в еміграцію

14-05-2020 16:05

18

Андрій Ганжа

політолог

Політолог, кандидат історичних наук Андрій Ганжа висловив виданню «Коментарі» думку щодо спроб української влади взяти під контроль трудову міграцію населення.

"Практика трудової міграції сформувала в Україні "вхідний фінансовий потік", який Світовим Банком оцінюється в 15,8 мільярдів доларів тільки у вигляді поштових переказів в країну. З урахуванням ввезеного кешу, його слід збільшувати, як мінімум, удвічі. Що дозволяє населенню виживати в умовах колапсу промисловості та негативного торгівельного сальдо. Але можна собі уявити лють українських лідерів, коли такі гроші пливуть "повз кишені"?!

Тому всі дії нинішній влади – Зеленського, Шмигаля, Кулеби – це не турбота про здоров'я або умови праці мігрантів, а формування нової лінійки послуг того самого "держави в смартфоні". Але послуги безкоштовними не бувають, тому слід очікувати нової сітки тарифів як для роботодавців, так і для самих заробітчан. Які в будь-якому випадку будуть їхати, тому що вони вже ніколи не захочуть працювати на "укладання асфальту" за шмигалевські 5-8 тисяч гривень.

І наслідки для країни будуть дуже сумні...

По-перше, трудова міграція перетвориться в еміграцію. Або ви думаєте, що переживши досвід карантинного "загону в стійло" мігранти будуть прагнути повертатися в країну? Швидше вони будуть вивозити звідси своїх рідних і близьких. І це вже по-друге, буде означати відтік молодого репродуктивного та працездатного шару, тобто – прискорення падіння в демографічну яму.

По-третє, це буде означати скорочення того самого "вхідного потоку грошей", оскільки мігранти будуть втрачати стимул переводити їх в Україну. А це призведе до "згортання" споживчого ринку з супутньою подальшою деградацією виробництва.

Те, що зараз витворяють українські "керманичі" – це блискуче підтвердження рейгановского: "Уряд – не рішення нашої проблеми, уряд і є наша проблема"".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!