ДУМКИ

Влад Волошин : Донбас готують до ескалації конфлікту

21-05-2020 13:05

0

Влад Волошин

військовий експерт

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин проаналізував для видання «Коментарі» заяви ватажків «ДНР» Дениса Пушилина і «ЛНР» Леоніда Пасічника про приведення військ у бойову готовність нібито за «агресивної поведінки Києва»

"Я очікував, що щось подібне станеться ще тиждень тому – відразу після чергової зустрічі в рамках Тристоронньої контактної групи 14 травня. Там оновлена група від України висловила тверду позицію: розмовляти мають намір тільки з громадянами України з тієї сторони (а не з тими, хто має російські паспорти – як нинішні "представники"), ніяких змін до Конституції України щодо "особливого статусу Донбасу" вносити не будуть. ОРДЛО – це тимчасово окупована частина України. І жити після реінтеграції буде за українськими законами.

Після вираження цієї позиції і російська сторона, і підконтрольна їй ЛДНРия щось там "дзявкали". А після вчорашньої прес-конференції президента Зеленського, який підтвердив, що Україна готова до плану "Б", якщо більш мирний і гуманний план "А" не спрацює, окупанти почали посилювати тиск. В тому числі – з допомогою посилення обстрілів (за останню добу у нас є поранені та загиблі).

Не виключаю, що буде загострення. Не таких масштабів, як в 14-15 рр. Але ескалація дуже навіть можлива. Швидше за все, не вздовж всієї лінії розмежування, а на окремих ділянках, особливо там, де у супротивника більш вигідна позиція. Не даремно наша розвідка повідомила, що в ОРДЛО прийшов черговий "гуманітарний вантаж" з боєприпасами і бронетехнікою. Говорячи про ймовірний масштаб провокації супротивника, потрібно враховувати, що у окупантів зараз немає сил і засобів, щоб зробити щось серйозне (типу Иловайской або Дебальцевської операції). У найгіршому для нас сценарії ми втратимо пару кілометрів території, де позиції ООС мають невигідне для оборони становище.

Зеленського пробували обдурити політично. Не вийшло. Тепер будуть випробувати війною і кров'ю. Як на мене, ескалація можлива у кінці травня - на початку червня".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!