ДУМКИ

Андрій Золотарьов : Попередники залишили Зеленському шизофренічну систему органів прокуратури

27-05-2020 17:05

0

Андрій Золотарьов

політолог

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і генпрокурор України Ірина Венедиктова ведуть в останні дні пікіровку. Обмінюються відео-звинуваченнями, критичними постами. Ситуацію для видання «Коментарі» проаналізував політолог Андрій Золотарьов

Глава Офісу генпрокурора Венедиктова у відеозверненні заявила, що САП порушує процесуальні терміни, після чого закриває резонансні кримінальні справи. Керівник САП Назар Холодницький з такою оцінкою своєї роботи не погодився – і дав досить уїдливу відповідь. Генпрокурор знову "перекинула м'яч" Холодницкому. Паралельно розвивається історія з Артемом Ситником, якого Зе-команда намагається прибрати з посади директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Ось що думає про цю ситуацію політолог Андрій Золотарьов:

"Венедиктової варто було б пам'ятати, що публічна перепалка між працівниками прокуратури суперечить прокурорській етиці і не додає балів влади. Але в захист її скажу, що попередники залишили Зеленському шизофренічну систему органів прокуратури. До вже наявної радянської системи (так толком і не реформованої) додалася ще одна (як би антикорупційна) вертикаль, що перебуває під зовнішнім управлінням. Вдумайтеся тільки – у нас 8 держорганів, які борються з корупцією. І при цьому ні один не дає розумного результату.

У тому вигляді, в якому все це є, система працювати не може. Але будь-які спроби додати туди здорового глузду, натикаються на грізні окрики з боку "західних партнерів". Як, наприклад, намір прописати на законодавчому рівні можливість зміни директора НАБУ в разі викриття його в корупції – як у випадку з відпочинком Ситника за чужий рахунок. Зробити цього нам не дали. Дійшло до того, що з МВФ почали погрожувати пальчиком і лякати, що не дадуть транш.

Потрібно віддати належне Зеленському, що у нього вистачило рішучості звільнити попереднього генпрокурора Рябошапку, який проводив зазначену Заходом лінію на фактичне інституційне знищення української прокуратури. Та ж "переатестація" призведе до позовів на мільйони доларів від незаконно звільнених прокурорів.

Що стосується САП – це явне п'яте колесо у возі. Холодницький як прокурор достатньо компетентний, але він нічого не намагається виправити системно. НАБУ саботує щось, САП теж не ефективно працює. А є таке правило менеджменту – якщо за два роки керівник не дав результат, з ним потрібно прощатися. Холодницький не дав. Як, втім, і Ситник.

Україні слід повернути в систему прокуратури здоровий глузд. Усунути дублювання функцій, чітко розмежувати сфери відповідальності і компетенції. Наполягати на ефективності роботи. Поки ж у нас у семи няньок – дитя без ока".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!