ДУМКИ

Юрій Гаврилечко : Зараз найбільш вдалий момент, щоб ставити МВФ максимально жорсткі ультиматуми

28-05-2020 11:05

0

Юрій Гаврилечко

експерт української фабрики думки

Деякі політики та економісти вважають, що Україна повинна реструктуризувати борги перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) або оголосити дефолт. Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко висловив виданню «Коментарі» думку з цього приводу

"Менше місяця тому МВФ списав борги 25 найбіднішим країнам, які зверталися до Фонду за допомогою. Цей крок став вимушеним заходом з боку МВФ, оскільки ці держави, не маючи можливості віддати борги, швидше за все, просто припинили б відносини з МВФ. Але вже за своєю ініціативою і... без жодних для себе наслідків.

Коронакризис, до всього іншого, оголив одну з найбільш суттєвих проблем сучасної світової економіки, а саме: вразливість її навіть до короткочасного припинення виконання частини боргових зобов'язань з боку приватного та корпоративного секторів. Чому? Та тому що, починаючи з 70-х років минулого століття, весь світ живе у борг, проїдаючи своє майбутнє. Обсяг віртуального фінансового сектора в десятки разів перевищує світовий ВВП. І в таких умовах припинення виплат за позиками у МВФ (і не тільки) – питання часу.

Якщо обвалити всю систему цих самих віртуальних боргів, то реальний сектор цього взагалі не помітить! Так як його вже півстоліття кредитують за рахунок друкарського верстата. Тому зараз найбільш вдалий момент для того, щоб ставити МВФ максимально жорсткі ультиматуми.

...А щодо дефолту... Так з 2015 року ми живемо в стані дефолту за зовнішніми зобов'язаннями. І що, це хоч хтось помітив?"



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!