ДУМКИ

Сергій Бєлашко : Ми бачимо з боку Офісу президента спробу контролювати журналістське середовище

03-06-2020 17:06

0

Сергій Бєлашко

директор Агентства соціальних комунікацій

Директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Белашко висловив виданню «Коментарі» думку щодо пропозиції заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенко про створення президентського пулу ЗМІ з 20-25 журналістів. Саме вони, на думку Тимошенко, повинні ходити на прес-конференції або брифінги за участю глави держави

"Практика може бути будь-яка: хоч пул, хоч всі бажаючі. Проблема в тому, що якість самої української журналістики вкрай невисока. Є різні люди по рівню кваліфікації. Але навіть професіонали нерідко роблять "заказухи", піар за гроші справжніх корупціонерів, а то і зовсім бандитів. Або зображують дурника, "не помічаючи", як це роблять їхні ЗМІ.

Тимошенко наводить у приклад США, де діє подібна практика. Зазначу, що у США в такий пул запрошують ЗМІ, які мають найбільшу аудиторію. Але в українських реаліях впливові ЗМІ часто поступаються за кількістю переглядів аудиторії топ-блогерів.

Ще момент. Українські медіа-холдинги належать певним власникам. Є канали Медведчука, Ахметова, Пінчука, Порошенко, Коломойського. За яким принципом вони будуть представлені в пулі?

Очевидно, що пул буде формуватися не за принципом професійності або впливовості, а за принципом лояльності. Є підозри, що це буде якщо не цензура, то якась модель фільтрації, допуску журналістів "до тіла" президента. Тобто, не всі ЗМІ будуть отримувати новини з перших вуст, а тільки обрані. Причому обрані незрозуміло за якими критеріями. Фактично ми бачимо з боку Офісу президента спробу контролю над журналістським середовищем.

Це симптом, який показує, як улаштовані мозки у оточення Зеленського. Симптом культурної деградації – як висунення того ж Ткаченко в міністри культури, як телеграм-канали, на яких члени партії влади ллють бруд один на одного".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!