ДУМКИ

Єва Антоненко : Ослаблення карантинних обмежень – це необхідний ризик

05-06-2020 08:06

0

Єва Антоненко

експерт Українського Інституту політики

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко висловила виданню «Коментарі» думку про чергове ослаблення карантину, яке вступає в силу сьогодні, 5 червня

Нагадаємо, що теперь ресторани зможуть обслуговувати відвідувачів у приміщеннях, запускається внутрішнє авіаперевезення, є послаблення для культових споруд. Ось, що думає з цього приводу експерт УІП Єва Антоненко:

"Зараз карантин знімають у всьому світі. І навіть Італія, в якій ситуація була і залишається набагато більш складною, ніж в Україні, відкриває кордони для туризму з країнами Європи без обов'язкової обсервації перед в'їздом у країну.

В даний час узагальнена динаміка захворюваності коронавірусом в Україні показує, що, незважаючи на поступове зняття обмежень, ситуація із захворюваністю не погіршилася. Враховуючи адаптивний характер карантину, правильним є і адаптованість під реалії обмежень, що вводяться або знімаються: в залежності від ситуації, вони можуть послабляться чи підсилюватися.

Приміром, той же міський голова Києва Віталій Кличко зазначав, що, якщо динаміка захворюваності буде рости, доведеться скасовувати послаблення і повертати в місто більш суворий карантин. Ймовірно, аналогічно будуть прийматися рішення і в масштабах країни.

Зараз влада ретельно стежить за зміною динаміки захворюваності. Також, судячи з усього, спалаху захворюваності після запуску громадського транспорту не буде, як не було після порушень карантину на Великдень, 1 і 9 травня.

Вкрай важливим є дозвіл для людей від 60 років і старше виходити з дому – це обмеження не дозволяло їм ходити на роботу, а віддалено з них може працювати дуже малий відсоток. Зняття цього обмеження з 5 числа – позитивний момент.

Ослаблення карантинних обмежень – це необхідний обдуманий ризик, до якого влада України підходить поступово і обережно – стану потрібно запускати. І, судячи з динаміки захворюваності, незважаючи на всі складнощі для населення, окремі прорахунки й економічні наслідки, більшість прийнятих рішень для боротьби з коронавірусом (крім таких, як заборона на відвідування парків і набережних) були правильними".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!