ДУМКИ

Тетяна Богдан : Як реагувати на поточну кризу

12-06-2020 13:06

160

comments1296

Тетяна Богдан

доктор економічних наук, директор з наукової роботи Growford Institute (Київ)

Доктор економічних наук, завідуюча відділом державних фінансів «Growford Institute» Тетяна Богдан розповіла виданню «Коментарі», як українська влада (і не тільки вона) повинна реагувати на нинішню кризу, викликаний пандемій коронавируса і карантином

"Як реагувати на поточну кризу?

Верховна Рада повинна, врешті решт, погодити і затвердити дієву програму стимулювання економіки.

Уряд має ретельно прораховувати наслідки своїх дій у площині "заборонити, закрити, обмежити, призупинити і т. д". Будь-які з цих заходів повинні бути виправданими і передбачати ефективні компенсатори для бізнесу і населення.

Національний банк повинен стати дійсно "національним" і відмежуватися від інтересів міжнародних спекулянтів і зовнішніх агентів впливу. Поняття "монетарних стимулів" для економіки повинне бути наповнене реальним змістом і забезпечити доступність кредитних ресурсів для бізнесу.

Працездатним громадянам варто враховувати нову ситуацію на ринку праці (з високим рівнем безробіття і скороченням можливостей для трудової еміграції) та раціонально витрачати зароблені кошти. Особисті заощадження під час кризи закономірно знижуватимуться; а ті заощадження, що зможуть дозволити собі окремі категорії населення, найбільш доцільно інвестувати у реальні та валютні цінності.

В більш широкому контексті нинішня ситуація з поширенням пандемії і закриттям кордонів змушуватиме нас переосмислити концепцію "глобального дому" та більше зусиль/ ресурсів спрямовувати на розвиток української освіти і охорони здоров'я, українського виробництва найнеобхідніших товарів і послуг, сфер внутрішнього туризму і рекреації".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!