ДУМКИ

Олег Гетьман : Як полегшити податковий прес

26-06-2020 13:06

0

Олег Гетьман

економічний експерт

Періодично курсують чутки щодо нових податкових ініціатив, які мають намір ввести українські влади. Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман роз'яснив ситуацію для видання «Коментарі»

Так, 25 червня на зустрічі з керівниками провідних бізнес-асоціацій з питань податкової та митної політики представники Мінфіну (міністр фінансів Сергій Марченко та його заступники – Світлана Воробей і Юрій Драгончук) презентували декілька податкових новацій.

1) З податку на виведений капітал (ПнВК). За пропозицією Мінфіну, повинен бути введений спеціальний податок на прибуток (ПнВК) спочатку в 5 областях – Закарпатська, Кіровоградська, Тернопільська, Чернігівська і Чернівецька, які мають найменші показники сплати податку на прибуток. А потім, якщо пілотний проект буде успішним, впроваджувати по всій країні.

2) З питання зниження навантаження на фонд оплати праці. Пропозиції Мінфіну полягають у тому, щоб почати цей напрямок з пілотного проекту – Дія Сіті (екстериторіальна вільна економічна зона для IT-галузі). Резиденти Дія Сіті будуть платити 5% ЄСВ + 5% Податок на доходи + Військовий збір + ПнВК, за умови експорту, з/п від 50 тис. грн., IT-сектор.

Ось, що думає з цього приводу економіст, фахівець Економічної експертної платформи Олег Гетман:

"Вкрай важливо не намагатися за будь-яку ціну зберегти поточний розмір державних видатків і надходжень. А якщо є бажання уряду, щоб зростання ВВП прискорилося і складало 7-10% на рік, необхідно як можна швидше скорочувати "розмір держави", щонайменше, до 33-35% від ВВП (з більш ніж 40%, як зараз).

Необхідно скорочувати всі неефективні витрати бюджету, проводити повноцінну верифікацію соціальних виплат і пенсій. Відповідно вивільниться ресурс для зниження шкідливих прямих податків, серед яких найбільш шкідливими є податок на прибуток та навантаження на фонд оплати праці.

Надвисоке навантаження на зарплату не дає можливість швидко її збільшувати і бути конкурентними з сусідніми країнами. Це навантаження повинно бути радикально знижено для всіх платників якомога швидше.

Щодо поточного податку на прибуток – це застаріла дискреційна модель. Він повинен бути ліквідований для всіх компаній у всіх областях – і замінений на інноваційну модель оподаткування виведеного капіталу.

Перехід же до ПнВК лише в окремих областях – це створення нерівних умов конкуренції для різних компаній, а також затягування процесу переходу до сприятливого для інвестицій законодавства".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!