ДУМКИ

Олександр Курбан : Скасувати люстрацію в Україні намагаються через кадровий голод

30-06-2020 08:06

0

Олександр Курбан

політтехнолог

Політтехнолог Олександр Курбан висловив виданню «Коментарі» думку, з чим пов'язана спроба скасування закону про люстрацію зразка 2014 року

"Запропоновані міністром юстиції Денисом Малюсько, поправки в закон "Про очищення влади" є ні чим іншим, як поверненням в Україну системи виборчого правосуддя.

Це означає, що ми повертаємося в ті часи, коли влада, в силу обставин і власних потреб, вирішувала – кому "сидіти", а кому користуватися державними благами. У часи Кучми і Януковича, коли так зване "телефонне право" (за дзвінком зверху) було неформальною основою українського законодавства, це вважалося нормою.

Що стоїть за такою ініціативою Мін'юсту? Це ініціатива тих, кого в гібридній війні називають "корисними ідіотами" – або ж частина чітко прорахованого процесу прокремлівського реваншу?

Не маючи доступу до коридорів і кабінетів на Банковій, судити складно. Але сформулювати і висловити оцінне судження можна. Тим більше, що українське законодавство поки за таке не карає.

Отже, що пропонує міністр юстиції.

По-перше, врахувати зауваження Європейської комісії (ЄК) з приводу цілого ряду статей закону про люстрацію, які порушують права людини.

Спірний аргумент, якщо чесно. ЄК звертає увагу в основному на процесуальні порушення, аж ніяк не закликаючи змінювати суть закону. Наприклад, у європейців є претензії до ст. 6 і 8, в яких йдеться про "право на справедливий суд" і "право на повагу до приватного життя".

По-друге, реабілітувати стару радянську партноменклатуру, управлінську еліту часів СРСР. Для чого? Всі, хто був при владі в УРСР, вже на пенсії або у передпенсійному стані. Знову ж таки, вони є носіями ідеологічних цінностей, які для нинішньої України є анахронізмом.

По-третє, створити комісію для перегляду люстраційних справ з шести представників. Половина – від Камбіну, половина – громадськість (відібрана через інтернет-голосування). Процедура відбору членів комісії свідчить про те, що знову оберуть своїх. Об'єктивних рішень не буде. Велика ймовірність проплачених "амністій".

По-четверте, захистити держбюджет від компенсаційних виплат тим чиновникам, які потрапили в люстраційний список і відновлюються через суд.

Безумовно, перспектива виплати 893 фігурантам списку люстрованих чиновників по півмільйона гривень – не кращий варіант. Але це не привід звільняти їх від відповідальності. Швидше – привід до більш чіткого прописання процедури і критеріїв оцінки фігурантів.

Оцінюючи ініціативу Мін'юсту та команди "ЗЕ" в цілому, слід зазначити головну і єдину, на мій погляд, її причину – кадровий голод. Найжорстокіша і тотальна нестача персоналій для призначення в першому і другому ешелонах влади. Розумні та перспективні керівники не хочуть псувати своє резюме та реноме. А ті, хто готовий, приносять тільки проблеми".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!