ДУМКИ

Роман Кириченко : У дистанційного навчання більше мінусів, ніж плюсів

30-06-2020 12:06

0

Роман Кириченко

сертифікований міжнародний коуч, автор проекту Free Soul

З-за поширення пандемії коронавіруса в Україні потрібно підготувати відповідні технічні можливості для проведення дистанційного навчання в школах з нового навчального року, заявив секретар РНБО Олексій Данилов. Міжнародний коуч і автор проекту Free Soul Роман Кириченко оцінив для видання «Коментарі» плюси і мінуси вимушеного дистанційного навчання

"Запровадження дистанційного навчання, на мій погляд, досить спірне питання. Всі ми розуміємо, що дистанційне навчання – вимушена міра, що обґрунтовуана загрозою здоров'ю дітей та поширенням пандемії коронавіруса. Однозначно, здоров'я – найважливіше питання. І якщо ця міра допоможе зберегти життя дітей, то тимчасові незручності та обмеження виправдають себе.

Але якщо розглянути питання глобально, то у дистанційного навчання мінусів набагато більше, ніж плюсів.

Давайте дивитися правді в очі – багато педагогів не мають реальної практики та навичок підготовки до правильного вибудовування онлайн-уроків. Зважаючи на брак досвіду і такої форми навчання, багато часу доводиться витрачати на технічну організацію уроку. Як результат – обсяг навчального матеріалу менше, а якість онлайн-уроку нижче, ніж звичайного шкільного.

Віддалено складно організувати ефективну групову роботу, яка є основою формування особистості в суспільстві. В онлайн-уроці практично неможливо задіяти всіх учнів в загальному обговоренні питань, організувати діалог. За статистикою, в онлайн-дискусії беруть участь не більше 15% всіх дітей.

Важливо розуміти, що школа і навчання в цілому – це не тільки знання і освіта, це також соціалізація, вміння знаходити спільну мову з людьми, вирішувати нові завдання і проблеми самостійно. В процесі цього зміцнюється впевненість у собі, виникає здорова конкуренція, інтерес і вміння йти до своїх цілей. А цього складно навчиться перед екраном комп'ютера. І, виходячи у доросле життя, цілком ймовірно, буде складніше адаптуватися і брати повну відповідальність за себе і близьких.

З плюсів у дистанційного навчання лише той факт, що дитині не потрібно витрачати час на дорогу, а після онлайн-занять є можливість відразу приступити до виконання домашнього завдання і закріплення матеріалу.

Так сьогодні у дистанційного навчання більше мінусів, ніж плюсів. Здоров'я однозначно важливіше, без нього в інших сферах навряд чи є сенс. Якщо це необхідно для збереження здоров'я – то це переважує всі мінуси. Якщо ж говоримо про звичайний час – "живе" навчання однозначно виграє".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!