ДУМКИ

Микола Замикула : В основі рішення Ердогана про перегляд статусу Айя-Софії лежить комплекс причин

13-07-2020 09:07

0

comments1157

Микола Замикула

експерт Національного інституту стратегічних досліджень

Президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що думка інших держав не змінить рішення Анкари про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть. Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замикула проаналізував дане рішення для видання «Коментарі»

"Рішення влади Туреччини в цілому відповідає політиці, яку Реджеп Тайіп Ердоган і Партія Справедливості і Розвитку реалізовують протягом багатьох років. Мова йде про посилення позицій релігії в турецькому державі і суспільстві, своєрідною ісламізації, яка призводить до суттєвої трансформації релігійної політики держави, відмови від кемалистского курсу на секуляризацію. 

В основі перегляду статусу Айя-Софії лежить комплекс причин. З одного боку, таке рішення сприятиме зміцненню авторитету Ердогана серед релігійної частини населення Туреччини. В умовах економічної кризи, пандемії та залучення держави в регіональні конфлікти на Близькому Сході це може стати елементом підвищення рейтингу. Також, це ще раз підкреслює повагу, яке політик має до османської спадщини – адже, по суті, він відновлює імперський підхід до даного об'єкта. Будівля використовувалася як мечеть з часів захоплення Константинополя турками у 1453 році, і лише в 1935 році йому було надано статус музею. Ердоган таким чином ще раз підкреслює спадкоємність сучасної Турецької Республіки по відношенню до Османської імперії – цілком у дусі концепції неоосманізму, яка залишається основою його зовнішньополітичних поглядів. У той же час повернення Айя-Софії статусу мечеті можна розглядати як новий хід Анкари в турецько-грецькому протистоянні – в умовах загострення суперечностей з Афінами щодо ситуації в Східному Середземномор'ї.

Владі України слід утримуватися від яких би то не було активних дій з цього питання. У нашій країні церква офіційно відокремлена від держави. Різні релігійні структури, що мають вплив в Україні, можуть робити різні заяви – в залежності від поглядів, які вони представляють. Проте їх ні в якому разі не можна сприймати як офіційну позицію української держави. Офіційний Київ не повинен позначати своє ставлення до проблеми, яка має яскраво виражений релігійний контекст. Якщо ж сприймати рішення Ердогана як політичну акцію – то варто визнати, що це внутрішня справа Турецької Республіки, до якого знову ж Україна не має відношення. 

Єдиний момент, який може турбувати нашу країну (як і багато інші держави) – це забезпечення збереження історичної спадщини всесвітнього значення (що підкріплено статусом, наданим Айя-Софії з боку ЮНЕСКО). Проте немає ніяких підстав для занепокоєння з цього приводу. Як уже зазначалося, за часів Османської імперії будівля століттями використовувалося як мечеть – і збереглося як історичний пам'ятник.Відносно його внутрішнього оздоблення - мозаїк, наявність яких суперечить ісламській традиції - влада Туреччини розглядають різні варіанти для того, щоб вирішити питання прийнятним для всіх зацікавлених сторін чином (можливо - під час мусульманських богослужінь їх будуть завішувати, або прикривати за рахунок використання спеціальних технологій освітлення  ).  Загроза цим найцінніших творів мистецтва відсутній.  Також не варто бити тривогу щодо можливих обмежень доступу в Айя-Софію для туристів.  Зрештою - навпроти цього будинку розташована Блакитна Мечеть, діючий релігійний об'єкт, який в той же час відкрито для відвідувань.  Швидше за все, такий же підхід буде використовуватися і в даному випадку".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!